InfoFoto: eparhija-sumadijska.org.rs

Božićni prijem kod vladike Jovana: Crkve se sve više ispunjavaju podmlatkom (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Subota, 05 01 2019

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku – Božiću, Episkop šumadijski Gospodin Jovan bio je domaćin svečanog prijema na kome su izloženi rezultati arhipastirskog rada u protekloj 2018. godini.

Na prijemu je rečeno da vladika Jovan sve češće ima priliku da razgovara sa mladim ljudima i da se crkve polako, ali sigurno ispunjavaju podmlatkom, što predstavlja ohrabrujući podstrek za buduće misionarenje i prosvećivanje.

Tokom 2018. godine bilo je i rukopoloženja i monašenja. Šumadijsku eparhiju čine 133 crkvene opštine koje se sastoje od 213 parohija, a opslužuje ih 204 sveštenika, uz sasluženje 18 đakona. Što se hramova tiče, ima ih 139, filijalnih ima 77, a postoje i 3 bolničke i jedna zatvorska kapela. Muških manastira ima 11 sa ukupno 23 monaha, a ženskih manastira ima 12 dok se u njima nalazi 48 monahinja. 

Vladika je istakao da je u protekloj godini 11 učenika iz Šumadije završilo srednju bogoslovsku školu, a da je 14 brucoša upisalo Bogoslovski fakultet. Tokom 16 godina službovanja u Šumadiji, Episkop Jovan osvetio je ukupno 85 hramova.

Na samom kraju svog izlaganja Episkop je izrazio iskrenu blagodarnost svima, kako pojedincima tako i ustanovama, sveštenstvu, gradonačelnicima, predstavnicima opština, sa željom da i u budućnosti nastave sa ostvarivanjem zajedničkih pozitivnih rezultata na polju očuvanja crkvene svesti našeg naroda.

Galerija slika