InfoFoto: Zoran Petrović/GTO

Bravo za naše učenike: Lingvistička sekcija Prve gimnazije najbolja u Srbiji

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Utorak, 23 01 2018

Odlukom Društva za srpski jezik i književnost Srbije, prvu nagradu na republičkom takmičenju u kategriji lingvističkih sekcija srednjih škola osvojila je sekcija Prve kragujevačke gimnazije. 

Nagrada će biti uručena 8. februara na Zimskom seminaru profesora srpskog jezika i književnosti koji će biti održan na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Mentori sekcije su Mirjana Arnaut i Mario Badjuk profesori srpskog jezika i književnosti.

Nakon nekoliko godina pauze u radu, Lingvistička sekcija Prve kragujevačke gimnazije, pre pet godina  ponovo je okupila učenike zainteresovane da konkretnije, putem individualnih i kolektivnih istraživačkih radova, primene stečeno znanje o srpskim jezičkim sistemima i jezičkoj kulturi.

Sekcija se okupila krajem septembra i ove godine su se posebno potrudili da teme budu što raznovrsnije jer je bilo važno da opravdaju renome koji su stekli na prošlim takmičenjima. Učenici su radove pisali individualno ili u grupama, a za takmičenje je pripremljeno desetrak radova. Oko 15 učenika pisalo je o aktuelnim društvenim fenomenima, iz korpusa interesovanja mladih, po svojoj slobodnoj želji, dok su neki učenici radili istraživačke radove, terensku lingvistiku, u selima oko Kragujevca za koja su rodbinski vezani. Manipulativni jezik reklama, Rečnik urbane svakodnevnice, Metonimija u novinskim izveštajima, Muški nadimci u selu Šljivovcu kod Kragujevca samo su neki od radova koji su Lingvističkoj sekciji Prve kragujevačke gimnazije obezbedili prvo mesto.