InfoFoto: Vlada Republike Srbije - srbija.gov.rs

Brnabić: Početak izgradnje INOVACIONOG DISTRIKTA krajem marta 2024.

Autor: InfoKG
18:00 | Četvrtak, 11 05 2023

Izgradnja Inovacionog distrikta, kojim će biti proširen Državni data centar u Kragujevcu, trebalo bi da počne krajem marta sledeće godine. To je prilikom današnje posete Kragujevcu najavila premijerka Srbije Ana Brnabić. Reč je o jedinstvenom poslovno-komercijalnom kompleksu u kom će se, između ostalog, nalaziti Nacionalni centar za informacionu bezbednost i Naučno-tehnološki park.   

IT sektor u poslednje dve godine postao je motor razvoja čitave ekonomije u Srbiji. To je prilikom posete Kragujevcu izjavila premijerka Ana Brnabić i najavila da je zbog toga sledeći važan korak za dalje jačanje Kragujevca investiranje u razvoj Inovacionog distrikta.

Početak izgradnje Inovacionog distrikta planiran je za kraj prvog kvartala sledeće godine. Nije moguće da ceo Inovacioni distrikt uradimo odmah, već u fazama”, rekla je Brnabić.  

Inovacioni distrikt pružaće se na 56.000 kvadratnih metara, a u njega će biti uloženo 120 miliona evra. U okviru ovog inovacionog distrikta biti izgrađen i Naučno-tehnološki park, Nacionalni centar za informacionu bezbednost i prostor za nove startap inovacione kompanije. Premijerka je naglasila da će to obezbediti i otvaranje novih radnih mesta.   

To je pokazatelj da znamo kako dalje da vodimo Srbiju u budućnosti, da naši mladi ljudi ostaju ovde, ali i da se iz inostranstva vraćaju u Srbiju”, poručila je predsednica Vlade.

Inače, Inovacioni distrikt predstavlja treću fazu Državnog data centra u Kragujevcu, koji u svom sastavu sada ima dva najsavremenija objekta, izgrađena po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima. Inovacioni distrikt će biti jedinstven poslovno-komercijalni kompleks i zamišljen je kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem. On će biti namenjen članovima IT zajednice, a razlikovaće se od Džravnog data centra po tome što će biti otvoren za građane i posetioce.