InfoFoto: srbija.gov.rs

Brnabić: Smena Arsenijevića primer vladavine prava

Autor: InfoKG
10:00 | Četvrtak, 07 06 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić zadovoljna je načinom kako je rešena situacija u vezi sa rektorom Univerziteta u Kragujevcu Nebojšom Arsenijevićem i istakla da je to pravi primer vladavine prava, prenosi RTS. 

Ocenila je da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokazalo ogroman stepen odgovornosti, hrabrosti, strpljenja, tolerancije i poštovanja vladavine prava.Dodaje i da je to ministarstvo poslednje koje je trebalo da se umeša u taj slučaj.

"Žao mi je što je došlo do toga da Ministarstvo prosvete mora da reaguje. Mi svi moramo da poštujemo autonomiju univerziteta, ali autonomija sa sobom nosi ogroman stepen odgovornosti i žao mi je što Senat i Univerzitet u Kragujevcu nisu pokazali tu odgovornost", rekla je novinarima u Beogradu Brnabićeva, koja se nada da više neće dolaziti do takvih slučajeva.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je autonomija univerziteta kategorija koju ne treba zanemarivati i istakao da je u ovom slučaju reč o zloupotrebi te autonomije, te da su se određeni organi na samom univerzitetu takođe ponašali "bahato".

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević je smenjen, a razlog za to je neponištavanje doktorske diplome njegovog sina, koji je upisao doktorske studije bez završenih osnovnih studija.

Izvor: RTS