InfoFoto: Vlada Republike Srbije

Brnabić u Kini: Kompaniji HUAWEI ponuđen deo Državnog data centra u Kragujevcu

Autor: InfoKG
12:00 | Utorak, 05 11 2019

Kompaniji Huawei ponuđeno je da preuzme komercijalni deo Državnog data centra, koji se gradi u Kragujevcu, a na taj način bi ovaj kineski tehnološki gigant imao svoj centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu, prenose nacionalni mediji. To je poručeno sa sastanka predstavnika kompanije Huawei sa premijerkom Anom Brnabić, koja je u zvaničnoj poseti Kini.  

U okviru zvanične posete Kini, premijerka Srbije Ana Brnabić se u Šangaju, između ostalog, sastala i sa potpredsednikom kompanije Huavej i predsednikom te kompanije za Evropu Li Jianom. Na sastanku je ovom tehnološkom gigantu ponuđeno da preuzme deo Državnog data centra, namenjne komercijalnim korisnicima, koji se gradi u Kragujevcu, a bilo je i reči o saradnja u oblasti 5G tehnologije.

Li je istakao da kompanija Huawei, koja u Srbiji posluje više od decenije, ima veoma pozitivne utiske, pri čemu je preneo zahvalnost na saradnji, objavljeno je na sajtu Vlade Republike Srbije. Dodaje se i da je premijerka Ana Brnabić podvukla da je zadovolјna saradnjom sa kineskom kompanijom, ističući važnost dva projekta koja Huavej realizuje u Srbiji – sa "Telekomom" i MUP-om Srbije.

Inače, ovo nije prvi put da se govori o tome kako će Huawei skladištiti svoje podatke za južnu i jugoistočnu Evropu u Državnom data centru u Kragujevcu. Naime, direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović izjavio je za Tanjug pre oko mesec dana da kineski tehnološki gigant Huawei planira da otvori u Kragujevcu regionalni centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu, kao i da se u narednih mesec dana, što bi trebalo da bude ovih dana, očekuje potpisivanje Memoranduma sa ovom kineskom kompanijom. 

S obzirom na to da do ovoga još uvek nije došlo, ostaje da vidimo kada će se to obistiniti. Ono što je sigurno jeste da su za korišćenje kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu za sada zainteresovani Microsoft, Oracle, Banka Poštanska štedionica i IBM, sa kojima su već potpisani memorandumi o razumevanju. 

Podsetimo, u Kragujevcu je početkom jula startovala izgradnja Državnog data centra za upravljanje i čuvanje podataka. Na parceli od četiri hektara, koja se nalazi iza Centra za strna žita, biće izgrađeno 11.000 kvadratnih metara Državnog data centra, koji će se sastojati od dva objekta. U Državnom data centru u Kragujevcu biće smešteno oko 1.200 rek ormana. Izgradnja Državnog data centra, koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, biće okončana u julu 2020. 

Izvori: Vlada Republike Srbije, RTS, Tanjug, InfoKG