Info

Broj krivičnih dela za nasilje u porodici prepolovljen

Autor: InfoKG
15:00 | Ponedeljak, 18 03 2019

Od 1. juna 2017., kada je počela primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici do 1. novembra prošle godine, policijski službenici u Kragujevcu izrekli su ukupno 1.279 hitnih mera. Više je krivičnih prijava, ali je broj krivičnih dela za nasilje u porodici prepolovljen.

Kako je za Televiziju Kragujevac izjavila Dragana Vlašković, inspektor za nasilje u porodici, od tog broja, trećina izrečenih mera odnosi se na privremeno udaljenje mogućeg učinioca iz stana, dok se ostale odnose na zabranu mogućem počiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj.

Prema njenim rečima, više je krivičnih prijava, ali je broj krivičnih dela za nasilje u porodici prepolovljen.

Od skoro 1.280 hitnih mera za nasilje u porodici, koje su policijski službenici u Kragujevcu izrekli do 1. novembra prošle godine, više od 380 odnosi se na privremeno udaljenje mogućeg učinioca iz stana, dok se blizu 900 izrečenih mera odnosi na privremenu zabranu mogućem učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj.

Inspektor za nasilje u porodici kragujevačke Policijske uprave, Dragana Vlašković kaže za Televiziju Kragujevac da je u prvih deset meseci prošle godine podneto više od 150 krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici, dok je u istom periodu prošle godine podneto 335.

Efekti primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici odnose se i na smanjenje broja krivičnih prijava sa težim posledicama, dok gotovo i da nema krivičnih dela sa smrtnim ishodom.

Ono što je dovelo do smanjenja krivičnih dela je što se ovaj zakon primenjuje i pre nego što dođe do izvršenog krivičnog dela.

U Policijskoj upravi u Kragujevcu naglašavaju da je značaj Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i u multusektorskom radu, pa se u skladu sa tim, dva puta mesečno organizuju sastanci grupe za koordinaciju, čiji su stalni članovi predstavnici policije, Centra za socijalni rad i tužilaštva.

Izvor: RTK

Izvor: RTK