Info

“Buđenje ekološke svesti” na Radiju 34

Autor: InfoKG
11:30 | Utorak, 14 09 2021

Prva privatna radio stanica u Srbiji “Radio 34” pokreće jednočasovnu emisiju pod nazivom “Buđenje ekološke svesti”, sa ciljem unapređenja informisanosti i podizanja ekološke svesti građana, a posebno mladih o značaju zaštite životne sredine. Serijal se sastoji od 12 emisija u okviru kojih će voditelj Nataša Paunović sa gostima, stručnim licima, svakog utorka od 12 časova upoznati slušaoce o značaju očuvanja životne sredine. Premijerna emisija serijala “Buđenje ekološke svesti” na programu je u danas od 12 časova, a možete je slušati na 88,9 MHz, onlajn OVDE ili je pogledati na Facebook stranici Radija 34.

Osnovno ljudsko pravo svakog čoveka je da živi u zdravoj životnoj sredini. Potrebi očuvanja prirodnih vrednosti i pravu na zdravu životnu sredinu ne posvećuje se dovoljno pažnje, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou. Stanovništvu, a pre svega mladima nije podignuta svest o značaju i važnosti zaštite i očuvanja životne sredine, zaštite prirodnih vrednosti i resursa koji se obilno koriste. Šira javnost nije dovoljno upoznata sa osnovnim odredbama važećeg zakonodavstva za zaštitu životne sredine, niti sa poznavanjem svojih prava i obaveza vezanih za zaštitu zdravlja ljudi. Zdrava životna sredina je osnov za očuvanje ljudske egzistencije i održivog razvoja društva. 

Informisanje stanovništva o zaštiti životne sredine je bitan preduslov da shvatimo koliko je važno da čuvamo našu životnu sredinu , da se o tome javno priča, preventivno i pravovremeno reaguje da bi se sprečilo i smanjilo njeno zagađenje. Zbog toga je prva privatna radio stanica u Srbiji “Radio 34” odlučila da pokrene jednočasovnu emisiju pod nazivom “Buđenje ekološke svesti”.  

Osnovni cilj projekta „Buđenje ekološke svesti“ je unapređenje informisanosti i podizanje ekološke svesti građana, a posebno mladih o značaju zaštite životne sredine, o uzrocima i posledicama ekoloških problema, kao i o svim preventivnim merama i aktivnostima koje doprinose očuvanju prirodnih vrednosti, sa ciljem da se spreče i smanje svi oblici ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi. Želimo da aktivno uključimo predstavnika lokalnih institucija, udruženja, organizacija u promosvisanju preventivnih mera i aktivnosti koje doprinose unapređenju i očuvanju životne sredine i prirodnih resursa i rešavanju postojećih ekoloških problema. Podjednako smo uvereni da će kampanja koju ćemo tokom trajanja projekta pokrenuti motivisati i podstaknuti i druge lokalne medije da se aktivnije bave ovom temeom koja je od nacionalnog značaja“, izjavila je koordinator projekta “Buđenje ekološke svesti” i  vlasnica Radija 34, Marija Urošević.  

Serijal se sastoji od 12 jednočasovnih emisija u okviru kojih će voditelj Nataša Paunović sa gostima, stručnim licima, svakog utorka od 12 časova upoznati slušaoce o značaju očuvanja životne sredine. Reprizne emisije će se emitovati petkom od 16 časova. Emisiju možete slušati na 88,9 MHz, onlajn OVDE ili je pogledati na Facebook stranici Radija 34

Emisija “Buđenje ekološke svesti” je zapravo projekat koji realizuje prva privatna radio stanica u Srbiji, “Radio 34”, uz finansijsku podršku grada Kragujevca.