Info

Čekiranje eKG karticom i fotografisanje pri dovođenju dece u vrtić tema koja zvanično još ne postoji

Autor: InfoKG
10:00 | Petak, 09 08 2019

Najave koje su pre petnaestak dana uzburkale kragujevačku javnost, uglavnom u negativnom kontekstu, da postoji mogućnost da će svako ko dovede i dođe po dete u vrtić - državni i privatni - morati da se čekira eKG karticom koja se koristi za javni prevoz, pa se i time i fotografiše, nisu ozvaničene nikakvom odlukom, pa stoga ta tema pravno i zvanično u ovom trenutku ni ne postoji.

To je za Televiziju Kragujevac rečeno u kancelariji lokalnog zaštitnika građana. 

Podsetimo, dok se govorilo o tome da bi se na taj način mogao kršiti Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, iz Gradske uprave je za BBC na srpskom rečeno da bi sistem mogao da zaživi do kraja 2019. godine.

“To je personalizovana kartica koja ima kod koji se vezuje za ime i prezime. Samo osoba koja ima kod koji je prijavljen u predškolskoj ustanovi, moći će da ostavlja i uzima dete”, objasnio je tada direktor GAS-a Dušan Obradović za BBC na srpskom.

Sve ovo u sklopu je ideje da eKG kartica postane jedinstvena smart kartica koja će imati daleko šire namene od plaćanja vožnje u javnom gradskom prevozu. 

Kako prenosi RTK, kancelariji lokalnog zaštitnika građana u Kragujevcu nijedan zahtev za preispitivanje ove procedure nije stigao, jer sistem nije ni uveden. A ukoliko bi se i uveo, sistem čekiranja bio bi u skladu sa normativnim aktima Republike Srbije iz više oblasti, zaključio je kragujevački ombudsman.

Delovi teksta preuzeti sa: RTK; BBC