InfoFoto: Arhiva

Centar za neonatologiju UKC Kragujevac dobija transportno vozilo i aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi

Autor: InfoKG
16:00 | Četvrtak, 05 08 2021

Centar za neonatologiju kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra dobiće od UNICEF-a transportno vozilo namenjeno prevremeno rođenim bebama i deci, kao i aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi, zahvaljujući kompaniji “Delez Srbija” koja je donirala sredstva za te namene. 

Najveći trgovinski lanac u zemlji kompanija "Delez" Srbija donirala je UNICEF-u 200.000 evra za modernizaciju i opremanje neonatalnih jedinica u našoj zemlji. Na taj način biće omogućena nabavka prvog transportnog vozila za decu i aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi za Centar za neonatalogiju u Kragujevcu, kao i jednog aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi za Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine iz Novog Sada.

"Ovo će biti prvo transportno vozilo namenjeno prevremeno rođenim bebama i deci uzrasta do 18. godina. Izuzetno važna donacija za naš Centar i Kliniku za pedijatriju koji su sada opremljeni da pružaju negu najugroženijim prevremeno rođenim bebama u situacijama kada je svaki trenutak ključan za njihovo preživljavanje. Ogromna je zahvalnost svih nas koji brinemo o prevremeno rođenim babama, trgovinskom lancu "Delez" Srbija koji je prepoznao važnost ove kampanje i donirao značajna sredstva. Veliko hvala i UNICEF-u koji je godinama uz nas i od koga smo od početka ove godine dobili već dva reanimaciona stola, tri inkubatora i pet infuzionih pumpi", izjavila je direktorka Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac, prof. dr Anđelka Stojković.

Donacijom je obezbeđena i stručna edukacija lekara, medicinskih sestara i saradnika za primenu najnovijih znanja i procedura u neonatologiji.