Info

Češki đaci u Kragujevcu, razmena i ove godine

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Četvrtak, 28 09 2017

Učenici Srednje škole elektrotehnike i energetike iz Sokolnice iz Češke, njih dvanaestoro, tradicionalno su i ove godine, u okviru đačke razmene, došli u posetu Tehničkoj školi i u Kragujevcu će boraviti do 7. oktobra. Ove godine je 13 kragujevačkih đaka iz Prve tehničke škole, zahvaljujući ovoj saradnji školovanje nastavilo u Češkoj.

Iako kroz razmenu učenika, Prva tehnička škola iz Kragujevca i Srednja škola elektrotehnike i energetike iz Sokolnice, predgrađa grada Brno, Južnomoravske regije Češke republike, sarađuju već 13 godina, 2015. godine zvanično su potpisale i Protokol o saradnji. Ove dve škole zajednički su učestvovale u projektu “Energija bez granica“ a od pre nekoliko godina realizuju projekat “Studije bez granica“ u okviru kojeg 12 čeških đaka i dva profesora posećuju našu školu, a 12 naših đaka i dva profesora odlaze u Češku na 10 dana i razmenjuju iskustva u teoretskoj i praktičnoj nastavi. Ove godine je 13 kragujevačkih đaka iz Prve tehničke škole, zahvaljujući ovoj saradnji školovanje nastavilo u Češkoj.

Češka i Kragujevac imaju dobre i jake prijateljske veze još od 19. veka kada je Kragujevac bio prestonica Srbije i kada je veliki broj čeških znamenitih ličnosti učestvovalo u njegovoj modernizaciji i razvoju. Dva veka kasnije mi imamo intenzivnu saradnju sa Južnomoravskom regijom uz čiju smo pomoć realizovali veliki broj projekata, a u Kragujevcu postoji i Udruženje srpsko češkog prijateljstva “Česi Šumadije“, u čijoj su organizaciji u toku “Dani češke kulture“ Ovogodišnja, 13. po redu vaša poseta našem gradu je način na koji se te prijateljske i dobre veze neguju, i predstavljaju zalog za budućnost, jer ćete upoznati drugare iz Kragujevca, našu kulturu i učiniti da te veze budu još jače, poručio je Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju.

Kao profesor, u Kragujevac dolazim već četvrti put i stekao sam ovde puno prijatelja među kojima nisu samo kolege profesori. Radujem se svakom novom dolasku, jer obilazeći firme steknem nova korisna iskusustva, kazao je Zdenek Hradil izrazivši žaljenje što u Srbiju ne može da krene veći broj čeških đaka, jer je interesovanje učenika za Srbiju i Kragujevac mnogo veće u odnosu na druge zemlje sa kojima takođe sarađujemo.

Inače, đaci će pored praktične zajedničke nastave, posetiti firme značajne za sticanje iskustava u oblastima za koje se školuju, obići kulturno-istorijske znamenitosti Kragujevca, a planiran je i izlet u Beograd.