Info

Čišćeno priobalje Gružanskog jezera, potrebne ozbiljnije mere za sprečavanje zagađenja izvora sa kog piju Kragujevčani

Autor: Jovana Mladenović
15:44 | Četvrtak, 13 04 2017

Otpad koji ostavljaju izletnici i ribolovci, više od 200 zidanih objekata i tampona, znatno ugrožavaju zdravstvenu ispravnost sirove vode na Gružanskom jezeru. U zajedničkoj akciji grada Kragujevca i opštine Knić, danas je čišćeno priobalje akumulacije koja snabdeva vodom naš grad i okolne opštine, a lokalna samouprava donirala je i pet kontejnera.

U čišćenju obale od nagomilanog otpada učestvovala su kragujevačka komunalna preduzeća i preduzeća iz Knića, ribolovačka udruženja, ronilački klub, ribočuvarska služba, učenici osnovne škole iz Knića, ekološke organizacije i volonteri. Angažovana je i neophodna mehanizacija za kabasti otpad, a grad Kragujevac je donirao pet kontejnera.

Gružansko jezero je strateško izvorište za snabdevanje vodom građana i privrede Kragujevca i okolnih opština. Današnja akcija je prvi korak u rešavanju ozbiljnog problema - zagađenja ove akumulacije. Prema rečima direktora JKP “Vodovod i kanalizacije“, Nenada Jakovljevića, pored otpada koji za sobom ostavljaju izletnici i ribolovci, na obalama Gruže postoji više od 200 zidanih objekata, tamponi i ostali objekti koji znatno ugrožavaju zdravstvenu ispravnost sirove vode. Sav taj otpad na obalama Gruže nosi latentnu opasnost za zagađenje velike količine vode koja se meri na 40 do 50 miliona kubnih metara u svakom trenutku.

Cilj akcije je podizanje svesti o problemu koji postoji na Gružanskom jezeru i ukazivanje na to da je potrebno uključivanje većeg broja aktera iz javnog i privatnog sektora, ali i samih građana, jer se sa akumulacije Gruža vodom snabdeva više 200 hiljada stanovnika. Zoran Đorović, predsednik opštine Knić ističe da opština nema nikakve ingerencije nad jezerom, a da ima veliku obavezu u očuvanju i zaštiti jezera. Prema njegovim rečima usvajanjem novog Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Gruža kojim će jezero postati resurs od nacionalnog značaja, očekuje se neko trajnije rešenje.