InfoFoto: kragujevac.rs - Arhiva

ČISTA SRBIJA: U Kragujevcu za godinu dana izgrađeno 13 kilometara nove kanalizacione mreže

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 12 12 2022

U okviru projekta “Čista Srbija” u proteklih godinu dana u Kragujevcu je izgrađeno oko 13 kilometara kanalizacione mreže. To je za InfoKG izjavio zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović. U prvobitno stanje vraćena je ulica Milivoja Bankovića Sićka, a najavljuje da će uskoro takav slučaj biti i ostalim ulicama u kojima su obavljeni radovi. Trenutno se na pet lokacija u gradu gradi nova kanalizaciona mreža. 

U Kragujevcu je realizacija projekta “Čista Srbija” počela krajem novembra prošle godine. Nadležni zadovoljni dosadašnjim tokom radova, jer je nova kanalizaciona mreža izgrađena u delovima Opornice, Maršića, Malih Pčelica, Deninog brda, Beloševca, Ilićeva, Velikog polja i Petrovca. 

Od početka realizacije projekta „Čista Srbija“, urađeno je više kilometara fekalne kanalizacione mreže nego u prethodnih 10 godina u gradu Kragujevcu. Presek radova vrši se na svake dve nedelje. Kako su radovi u toku u pet gradskih mesnih zajednica na 8 gradilišta, realno je stanje izvedenih radova iznosi oko 13.000 metara”, kaže zamenik gradonačlenika Ivica Momčilović. 

Trenutno se radovi obavljaju u Brđanskoj ulici u Beloševcu, Kikindskoj u Petrovcu, Adama Gvozdenovića u Grošnici, Bogoljuba Đorđevića u Ilićevu i Milutina Milankovića i Koruškoj u Malim Pčelicama. 

Meštani pojednih naselja žalili su se da su dobili novu kanalizacionu mrežu, ali da su ostali bez asfalta. Nadlženi obećavaju da će uskoro biti rešen taj problem.  

U prvobitno stanje je vraćena ulica Milivoja Bankovića Sićka,pripremni radovi za vraćanje u prvobitno stanje a vezano za ispitivanje dinamičkog modula se završavaju u ulicama: Dragiše Mišovića, Mladena Milovanovića, Bogoljuba Đorđevića, Vladimira Pejovića, Brđanskoj, Braće Petrovića i Koruška, Travnička i Mirjane Jakoviljević. Uskoro se očekuje njihovo vraćanje u stanje pre izvođenja radova”, obećava Momčilović.

Najavljuje da u narednoj fazi projekta “Čista Srbija” sledi rekonstrukcija mreže fekalne kanalizacije u centralnom gradskom jezgru i na kolektorskoj mreži. 

U okviru projekta “Čista Srbija” deponija u Jovanovcu biće izmeštena na novu lokaciju – Vitlište, koje se nalazi na tromeđi Kormana, Maršića i Gornjih Komarica.

Završava se parcelacija i eksproprijacija parcela za buduću deponiju na lokaciji Vitlište”, kratko je poručio zamenik gradonačlenika.

Momčilović na kraju zaključuje da projekat “Čista Srbija” traje oko pet godina. Ako uzmemo u obzir da je realizacija počela u novembru prošle godine, trebalo bi da čitav posao u okviru “Čiste Srbije” bude okončan do kraja 2026.