InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

"Čista Srbija" za godinu i po stigla do 20 od ukupno 360 km kanalizacione mreže

Autor: InfoKG
09:00 | Sreda, 26 04 2023

U okviru projekta “Čista Srbija” u Kragujevcu je do sada otvoreno devet gradilišta na kojima je izgrađeno 20 kilometara kanalizacione mreže. U toku su radovi na četiri gradilišta u mesnim zajednicama Stanovo, Vinogradi i Denino brdo.

U okviru akcije Čista Srbija između ostalog se bavimo i kompletnom rekonstrukcijom, zamenom i ugradnjom nove kanalizacione mreže. To su jako komplikovani i teški zemljani radovi, a mi smo od planiranih 360 kilometara za Kragujevac u ovom trenutku stigli do dvadesetog i očekujem da do kraja maja budemo na dvadeset petom. Non-stop radimo što je brže moguće, a danas smo obišli gradilišta koja ranije nismo imali priliku da posetimo”, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Imamo više od devet gradilišta, pokrili smo sve delove grada i ono što je bilo predviđeno kao prioritet ide u skladu sa dogovorenom dinamikom. U ovom momentu fokus je na rekonstrukciji centralnog gradskog jezgra. Doneli smo odluku da pored zamene kompletnog asfalta u ulicama u centralnom gradskom jezgru radimo i rekonstrukciju vodovodne linije. Tamo gde su azbestne i stare cevi izvršićemo zamenu i staviti nove, gde su poprečni preseci mali - u ulicama izgrađenim pre 60-70 godina u kojima je napravljen veliki broj stambenih zgrada sa puno stanova, promenićemo i povećati preseke cevi i time omogućiti  da se sigurno u narednih deset godina ne interveniše apsolutno ni po jednom osnovu. Do kraja godine apsolutni prioritet je pokretanje druge faze i početak rekonstrukcije centralnog gradskog jezgra za šta je potrebna sinergija sa Ministarstvom građevine, odnosno državom koja je finansijer. Kompletna rekonstrukcija asfaltnih površina i zamena vodovodnih cevi koje planiramo da uradimo, nisu planirane na početku ovog projekta. Zbog ekspanzije i izgradnje zgrada i pucanja cevi koje su stare najveći problem su priključenja na postojeću vodovodnu mrežu. Kada radimo rekonstrukciju moramo da radimo i rekonstrukciju priključaka i tu nema brzine u izvođenju radova kao sada”, objasnio je zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović i dodao da će morati da se radi sporije i da će biti potrebno više ekipa na terenu.

Radovi koji se trenutno izvode na četiri lokacije predstavljaju prvu fazu izgradnje kanalizacione mreže koju je definisalo JKP Vodovod i kanalizacija, dok će veći broj ulica u ovim naseljima biti urađeno u trećoj fazi.

Galerija slika