Info

Čumić: Renoviranje škole pokraj najstarijeg školskog objekta u Srbiji - pored ponosa, đacima i bolji uslovi (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 31 12 2020

U OŠ „Prota Sevan Popović“ u Čumiću u toku je realizacija projekta energetske sanacije koji podrazumeva zamenu načina grejanja, izgradnju nove kotlarnice sa kotlom na pelet koja će zameniti stare kotlove koji su koristili električnu energijuu, zamenu stolarije, postavljanje izolacije, novu led rasvetu. Vrednost projekta je oko 50 miliona dinara, od čega je 11 miliona dinara obezbeđeno iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike, dok je 39 miliona dinara obezbedio Grad.

Školu u Čumiću, tim povodom su posetili gradonačelnik Nikola Dašić, Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje i Ana Radojević, energetski menadžer grada Kragujevca.

"Čumić zaista zaslužuje da ima jednu modernu školu, mnogo lepšu čak i od škola u gradu. Pored školske zgrade nalazi se najstariji školski objekat u Srbiji, imaju i etno selo koje lepo održavaju, vidim da se zaista bore i, kada naiđete na jednu takvu atmosferu, vama kao gradonačelniku ne preostaje ništa drugo nego da pomognete takvim sredinama i stvorite bolje uslove kako biste motivisali mlade da ostanu na selu, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Inače, OŠ „Prota Stevan Popović“ je najstarija obrazovna institucija u Šumadiji. Podignuta je krajem 18. veka (1792. godine). Izgradnja današnje školeske zgade otpočela je 1929. godine, a prvi đaci ušli su u nju 1936. godine.

"Zahvaljujem se gradonačelniku i gradu Kragujevcu na ovako velikom obimu radova. Naša deca će imati najbolje uslove za učenje kada se vrate u školske klupe. Ova investicija je još značajnija jer potvrđuje da neko misli o nama i o učenicima u seoskoj sredini", kazao je Aleksandar Jovanović, direktor škole.

Galerija slika