Info

Da li će biti korekcije cene grejanja u Kragujevcu tokom ove grejne sezone?

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 11 10 2021

S obzirom na to da će Energetika konačno kotlove na ugalj zameniti onima na gas, Kragujevčane koji su korisnici daljinskog grejanja zanima da li će biti korekcija cena istog u ovoj grejnoj sezoni?

Kragujevačka „Energetika“, u kojoj je u toku realizacija velikog projekta gasifikacije, otpočela je grejnu sezonu kotlovima na ugalj. U toku su pripremni građevinski radovi, a od Nove godine očekuje se priključivanje jednog po jednog kotla na gas.

- Do kraja zime očekujem da svi kotlovi na gas budu priključeni. Očekujem takođe da se paralelno sa ovim poslom, od januara krene u posao rešavanja problema pepelišta, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

U ovoj grejnoj sezoni se ne može očekivati korekcija cene daljinskog grejanja.

- Samu cenu, koja će biti realna u odnosu na troškove energane, moći ćemo da znamo tek iduće godine, ali ne možemo da prognoziramo unapred. Svi smo svedoci da se trenutno sve države na svetu, posebno mi u Evropi, suočavaju sa strašnim fluktuacijama cene energenata na međunarodnom tržištu. Cene gasa i električne energije su skočile, ali sreća je da naša država ima dugoročnije ugovore sa glavnim dobavljačima gasa, tako da u ovom trenutku ta dešavanja ne utiču mnogo na nas, pojasnio je Dašić.