InfoFoto: Arhiva

Da li će u Kragujevcu biti odložen početak grejne sezone? Evo šta kažu nadležni

Autor: InfoKG
11:00 | Četvrtak, 13 10 2022

Početak grejne sezone u Srbiji navodno se odlaže za 31. oktobar i Vlada bi trebalo danas da donese tu odluku, pišu pojedini mediji. Tim povodom oglasilo se resorno ministarstvo iz kog poručuju da nisu razgovarali ni sa jednom toplanom na tu temu, dodajući da ako postoje argumenti za takav predlog da su spremni da o tome razgovaraju. Ni u Gradskoj upravi, ni u kragujevačkoj Energetici još uvek nisu obavešteni o odlaganju početka grejne sezone, nezvanično saznaje InfoKG. Očigledno da se čeka odgovor Vlade. 

U Srbiji zvaničan početak grejne sezone je 15. oktobra. Međutim, pojedini beogradski mediji juče su objavili da će navodno početak grejene sezone biti odložen za 31. oktobar. Prema njihovim saznanjima, navodno je svim toplanama i gradskim upravama prosleđeno pismo o merama štednje, a u skladu sa tim je pomeren datum početka grejanja. Kao razlog mediji navode energetsku krizu u svetu zbog rusko-ukrajinskog sukoba.

Pojedini mediji pišu da će danas ovu odluku zvanično doneti Vlada Srbije, kao i da će je potom saopštiti premijerka Ana Brnabić, uz navođenje razloga donošenja ove odluke. 

Ovim povodom oglasilo se i Ministarstvo rudarstva i energetike iz kog je saopšteno da nisu vodili razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone. Dodaju da ako postoje argumenti za takav predlog, da su spremni da se o tome razgovara. 

Naglašavamo da je energetski sistem kompleksan i da se potrošači, kad ne mogu da računaju na jedan izvor energije, u ovom slučaju sistem daljinskog grejanja, opredeljuju za drugi, što je najčešće električna energija, a to može značajno da optereti čitav energetski sistem“, objavljeno je na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike. 

Kako nezvanično saznaje InfoKG, u Gradskoj upravi i kragujevačkoj Energetici još uvek nisu obavešteni o odlaganju početka grejne sezone. 

Da li će, kao i do sada, grejna sezona početi 15. ili će biti pomerena za 31. oktobar, očigledno će biti poznato tek pošto se o ovoj temi oglasi Vlada Republike Srbije.