InfoFoto: Arhiva

Da li glasanje na konstitutivnoj sednici SG pokazuje s kim će SNS formirati vlast u Kragujevcu?

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Sreda, 19 08 2020

Glasanje na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine grada možda pokazuje sa kim će Srpska napredna stranka formirati vlast u Kragujevcu. Sigurno je da se u toj priči neće naći Zajedno za Šumadiju i Srpski pokret obnove, koji će, kako su ranije i najavili, biti u opoziciji na lokalu, za Grupu građana “300 Kragujevčana” je još uvek neizvesno, a ako gledamo po glasanju izgleda da će svi ostali dobiti deo “kolača” u vlasti. 

Kragujevac je danas dobio novu Skupštinu, a u ponedeljak, 24. avgusta, će i novog gradonačelnika, Nikolu Dašića, ali je još uvek nepoznato sa kim će Srpska napredna stranka, koja je pobedila na nedavno održanim lokalnim izborima u Kragujevcu, formirati gradsku vlast. 

Na lokalnim izborima u Kragujevcu cenzus je prešlo ukupno sedam političkih organizacija, a pobedu je odnela Srpska napredna stranka. Poznato je da shodno ostvarenom rezultatu i broju osvojenih mandata, SNS može i samostalno da formira vlast u Kragujevcu. Međutim, po svoj prilici, izvesno je da do toga neće doći. Sada se postavlja pitanje ko će, pored SNS-a, činiti vlast u Kragujevcu, od šest političkih organiazcija koje su prešle cenzus na lokalnim izborima. 

Očigledno da je još uvek sve nepoznato kada je reč o formiranju nove vlasti u Kragujevcu, a zanimljivo je i to što Socijalistička partija Srbije nije, kao što je ranije bio slučaj, dobila mesto zamenika predsednika Skupštine grada.
Možda glasanje za predsednika lokalnog parlamenta i njegovog zamenika na današnjoj konstitutivnoj sednici daje odgovor na to pitanje.  

Naime, Miroslava Petrašinovića i Zorana Mladenovića, kandidate za pomenute funkcije, inače kadrove Srpske napredne stranke, glasovima je podržala većina, osim odbornika Zajedno za Šumadiju i Srpskog pokreta obnove, dok su odbornici 300 Kragujevčana, kako nezvanično saznajemo, ubacivali prazne listiće.    

Na osnovu toga možda se može zaključiti da, ili su dogovori o formiranju nove lokalne vlasti već napravljeni ili pak parlamentarne političke organizacije koje su glasale “za” pokazuju da priželjkuju deo “kolača” u vlasti, odnosno koaliciju sa Srpskom naprednom strankom.  

Ako je suditi po glasanju na konstitutivnoj sednici Skupštine grada, novu vlast u Kragujevcu će uz SNS činiti i Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Grupa građana “Alternativa”, Građanski pokret “Kragujevačka priča i tolerancija” i šest odbornika koji su nakon izbora napustili Zajedno za Šumadiju. Ono što je sigurno to je da će u opziciji na lokalnu biti Zajedno za Šumadiju i Srpski pokret obnove, kao što su i ranije najavljivali.   

S obzirom na to da su odbornici "300 Kragujevčana", kako nezvanično saznajemo, ubacivali prazne listiće, odnosno nisu glasali ni za, a ni protiv, to izgleda pokazuje da još uvek nisu odlučili da li će biti u opoziciji ili deo vlasti.  

Verovatno da su obrisi nove gradske vlasti donekle napravljeni i da je određeno ko će na kojim funkcijama biti postavljen i iz koje političke organizacije, ali da se i dalje pregovara o istim. Očigledno je da se čeka na odluku centrale SNS-a.