Info

Da li su počele sa radom kamere za video nadzor po gradu?

Autor: Jovana Mladenović
13:50 | Utorak, 21 09 2021

Pre više od godinu dana, krajem jula 2020., najavljeno je da će na 37 lokacija u gradu početi sa radom kamere za video nadzor. Najpre stubovi koji su isprva zbunili sugrađane, a potom i postavljanje samih kamera na njih, počelo je ubrzo, ali do danas, prema poslednjim saznanjima portala InfoKG, kamere nisu zvanično puštene u rad.

Portal infoKG više puta se bavio ovom temom i objavio spisak lokacija (vidi LINK). Ceo sistem je još uvek u fazi pripreme i zvanično nije pušten u rad, ukratko je odgovor iz Gradske uprave na naše pitanje o nadzornim kamerama i ovog puta. 

Kamere će, podsetimo, pokrivati uglavnom najprometnije raskrsnice i autobuska stajališta kako bi se kontrolisao saobraćaj, s posebnim akcentom na taksi vozila, radi obezbeđivanja sigurnog javnog gradskog prevoza. Njihov primarni zadatak je da nadgledaju bezbednost saobraćaja na tim mestima zato što tu ima dosta uključenja i isključenja iz saobraćaja, a s druge strane da kontrolišu i nelegalan taksi i linijski prevoz putnika. 

Projekat je, kako smo ranije pisali, vredan 26,9 miliona dinara, a novac je obezbeđen od saobraćajnih kazni, jer zakon nalaže da se 30 odsto istog mora uložiti u poboljšanje bezbednosti saobraćaja. 

Sistem je automatizovan, što znači da ima mogućnost da automatski očitava tablice i na osnovu tog podatka kreira prijave povodom prestupa koje prave učesnici u saobraćaju. 

Takođe, kamere će služiti za nadgledanje opšte bezbednosti saobraćaja, u smislu gužve u saobraćaju ili saobraćajnih nezgoda i prekršaja, što omogućava da se na lice mesta šalju saobraćajci, policija, Hitna pomoć i pre prijave nesreće ili kolapsi.

Celokupan sistem video nadzora razvija se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. S obzirom na to da Gradska uprava nema pravo da se bavi takvim poslovima, nakon puštanja u rad, sistem će biti predat na upravljanje MUP-u, koji će GU dostavljati informacije vezane za komunalne delatnosti u nadležnosti Grada.

Sistem je u punom kapacitetu trebalo da profunkcioniše krajem prošle godine, ali se to do danas zvanično nije dogodilo. O tome kada će, javnost ćemo blagovremeno obavestiti.