InfoFoto: mfa.gov.rs

Dačić najavio SMENE u kragujevačkom SPS-u, Momčilović se izvinjava

Autor: InfoKG
13:30 | Četvrtak, 14 11 2019

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić najavio je da će u Gradskom odboru ove političke organizacije biti smena, jer su odbornici SPS-a na poslednjoj sednici Skupštine grada glasali da ulica u Kragujevcu dobije naziv Đeneral Dragoljub Draža Mihailović. Pored toga, deo članova kragujevačkog SPS-a je, takođe, besan zbog ovog događaja na sednici lokalnog parlamenta, ali i nezadovoljan radom rukovodstva Gradskog odobra, pa traži njihovu smenu. Lider kragujevačkih socijalista Ivica Momčilović se oglasio saopštenjem i uputio javno izvinjenje svim učesnicima NOB-a, njihovim potomcima, antifašistima, levičarima, članovima i simpatizerima SPS-a. Dodaje i da je potpuno licemerno da jedan od odbornika ove stranke, koji je takođe glasao za ovu Odluku, organizuje grupu socijalista među kojima, kako kaže, ima onih i koji nisu članovi SPS-a tražeći odgovornost rukovodstva Gradskog odbora ove partije.

Problem u Socijalističkoj partiji Srbije navodno je nastao kada su odbornici ove stranke na poslednjoj sednici Skupštine grada glasali da Dragoljub Draža Mihailović dobije ulicu u Kragujevcu. Međutim, ovo je verovatno samo bio okidač za deo članstva koji je nezadovoljan radom rukovodstva kragujevačkog SPS-a da upadne u prostorije stranke i traži njihovu smenu, a o čemu je portal InfoKG juče pisao: Nezadovoljni članovi SPS-a tražili smenu rukovodstva u Kragujevcu.  

Lider socijalista Ivica Dačić ne krije da je besan zbog događaja u Kragujevcu i za Kurir potvrđuje da će biti smena.

To je neprihvatljivo, tražio sam odgovornost. Milan Nikolić, koji je član komisije za nazive ulica iz SPS, podneo je ostavku. Ovaj slučaj biće sasvim sigurno i tema na predstojećoj sednici Glavnog odbora”, poručio je Dačić.  

Zvanično se saopštenjem oglasio i predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije, Ivica Momčilović, kojim je potvrdio saznanja portala InfoKG o upadu nezadovoljnih članova u stranačke prostorije. 

Momčilović je prvenstveno uputio javno izvinjenje svim učesnicima NOB-a, njihovim potomcima, antifašistima, levičarima, članovima i simpatizerima SPS-a, zbog toga što su odbornici ove stranke glasali da ulica u Kragujevcu dobije naziv Đeneral Dragoljub Draža Mihailović. Naglašava i da je u ovom slučaju napravlјen previd gde se među više od 1.200 ulica “provukla” i pomenuta.  

Kada je reč o upadu u stranačke prostorije nezadovoljnih članova ove političke organizacije i njihovom zahtevu da se smeni rukovodstvo Gradskog odbora, Momčilović je saopštio da je potpuno licemerno da jedan od odbornika ove stranke, koji je takođe glasao za ovu Odluku, organizuje grupu socijalista među kojima, kako dodaje, ima onih i koji nisu članovi SPS-a tražeći odgovornost rukovodstva Gradskog odbora.

Istina je, da iza svega ovoga stoji politički i materijalni interes pojedinaca koji su naše učešće u vlasti zamišlјali kao priliku da se lično obogate. Imam vrlo jake argumente koji govore u prilog ovoj tvrdnji. Dok sam ja predsednik Gradskog odbora SPS-a u Kragujevcu ovakve stvari neće proći. Postoje i ambicije pojedinih političkih faktora u Gradu da kao i do sada na krilima rejtinga SPS-a ostvare svoje lične interese“, saopštio je Momčilović. 

Očigledno je da na ovaj način Socijalistička partija Srbije štiti svoju političku ideologiju, jer nijednoj drugoj stranci vladajuće koalicije u kragujevačkom parlamentu to nije zasmetalo, a i poznato je da je pre više od jedne decenije donet zakon koji izjednačava prava pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i Partizanskih odreda.  

Izvor: Kurir i InfoKG