Info

DAN GRADA "preseljen" na televiziju: Danica Krstić, Šlezinger, karneval, izložbe, predstave...

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Utorak, 05 05 2020

Pandemja Korona virusa promenila je našu svakodnevnicu, pa tako i sva okupljanja i manifestacije ili otkazala ili preselila na intenet i televiziju. U skladu sa tim, Kragujevčani će ove godine Dan grada, 6. maj, obeležiti bez vatrometa, karnevala i koncerata na otvorenom - svi sadržaji planirani tim povodom prilagođeni su televizijskom formatu.

U organizaciji grada Kragujevca, GTO, televizije Kragujevac i ovdašnjih ustanova kulture, pripremljena je manifestacija E – Đurđevdan, koja će na RTK početi od 11 sati i trajaće tokom celog dana. Reporteri će se uključivati sa svih mesta gde se održavaju planirane manifestacije.

Zbog vanrednog stanja izostaće svečana sednica Skupštine grada, dodela Đurđevdanskih nagrada i tradicionalni vatromet.

Muzički centar organizovaće koncert na kome će nastupiti vokalna solistkinja Danica Krstić i Kamerni orkestar Šlezinger, a predstaviće se i Kragujevački akademski orkestar akordeonista. Ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvolila, koncerti će se pred publikom održati u junu, na Svetski dan muzike.

Svoju e – verziju ima i tradicionalni Đurđevdanski karneval. Najbolje maske proglasiće stručni žiri u specijalnoj emisiji RTK.

Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ predstaviće svoj Narodni okrestar, uz učešće vokalnih solista, a na reperetoaru su pesme iz različitih krajeva Srbije.

Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ će predstaviti život i stvaralaštvo Drage Jovanović, ne toliko poznate Kragujevčanke, koja je prva strana državljanka dobitnica vredne nagarade na Univerzitetu u Ženevi, inače, profesor na katedri za francuski jezik i književnost.

Knjaževsko–srpski teatar nudi predstavu Kontumac. U 19. veku kontumac je bio simbol karantina u ovom delu Evrope i zaslužan je za uspostavljanje nekih novih standarda u oblasti medicine odnosno epidemiologije.

Galerija Nikole Koke Jankovića u okviru izložbe „Pejzaži: urbani i ruralni, crteži i akvareli“ predstaviće radove nastale u perodu od 1945. do 1997. godine.

Galerija „Mostovi Balkana“ predstaviće Udruženje likovnih umetnika Kragujevca.

Pozorište za decu najmlađima poklanja najnoviju predstavu „Goli kralj“.