Info

Dan mentalnog zdravlja: U Kragujevcu 18.500 osoba sa mentalnim smetnjama

Autor: Branko Vukašinović
12:10 | Ponedeljak, 10 10 2016

U Kragujevcu živi oko 18.500 osoba sa mentalnim smetanja, pokazuju podaci iz baza Kliničkog centra i Doma zdravlja. Od tog broja, oko 37 odsto Kragujevčana boluje od depresije. U cilju promocije i prvencije mentalnih bolesti danas je u Kragujevcu obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja.

U Savetovalištu za mentalno zdravlje kragujevačkog Doma zdravlja kažu da im se najčešće javljaju osobe sa depresijom i raznim vrstama anksioznih stanja.

Zbog toga je Savetovalište za mentalno zdravlјe kragujevačkog Doma zdravlјa organizovalo danas anonimno tesitiranje na anksioznost i depresiju u Pešačkoj zoni, a promovisano je i Udruženje osoba sa mentalnim smetnjama ''Luna''.

U Preventivnom centru Doma zdravlјa održana je projekcija filma ''Psihijatrija u zajednici“.

Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlјa biće okončano predavanjem za učenike trećeg razreda Medicinske škole „Sestre Ninković“, koje će održati psihijatar iz Italije Klaudio Agostini. 

Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10.oktobra, organizovao je Dom zdravlja Kragujevac u saradnji sa ovdašnjim Institutom za javno zdravlje.