Info

DAN PORODICE: Značaj igara i provođenja što više zajedničkog vremena (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Petak, 17 05 2019

Skretanje pažnje na značaj igara u porodici i provođenje što više zajedničkog vremena bio je cilj završne manifestacije obeležavanja Međunarodnog dana porodice u Kragujevcu. U kvizu, koji je organizovan kao jedan od programa, takmičili su se deca, vaspitači i roditelji 10 porodica.

Osnovna škola “Radoje Domanović” bila je domaćin centralne manifestacije obeležavanja međunarodnog Dana porodice, koju je u Kragujevcu organizovalo Savetovalište za brak i porodicu Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja LJubica”, uz podršku lokalne samouprave. 

U sportskoj sali kragujevačke osnovne škole održano je finalno takmičenje u kvizu “Porodična slagalica” gde su se, uz bodrenje dece i vaspitača, nadmetali roditelji 10 porodica koje su bile najbolje u takmičenjima organizovanim tokom proteklih mesec dana u predškolskim ustanovama.

Tradicionalna manifestacije koja se organizuje devet godina godina zaredom, ove godine osmišljena je sa namerom da se istakne značaj igara i zajedničkog vremena u porodici.

"Svedoci smo toga da malo vremena u porodici provodimo zajedno, a i kada smo zajedno to vreme baš i nije dovoljno kvalitetno. Igra je jedan od načina da to vreme učinimo kvalitetnim. Igre su za decu jako važne. Kroz igru se ne stvara samo emocionalno stabilna, kreativna i socijalizovana ličnost. Kroz igru deca uče da sarađuju sa drugima, razvijaju komunikaciju, uče da dele, daju i primaju osećanja, uče šta je pravedno a šta nije. Igra u porodici predstavlja bazu za sigurne odnose između roditelja i dece, objašnjava Petronijević i ističe da su takvi odnosi osnova za razvijanje prave ličnosti", rekla je Gordana Petronijević, rukovodilac Savetovališta za brak i porodicu.

Roditelji su se takmičili u veštinama, zatim kvizu poznavanja grada Kragujevca i prepoznavanja dečijih pesama i basni. Od 8. aprila do 8. maja u osnovnim školama bio je raspisan i konkurs za osmišljavanje porodičnih igara, a na manifestaciji od četiri koje je Komisija odabrala, predstavljen je najbolji “Porodična avantura”.

Pobednici u obe kategorije nagrađeni su biciklom, drugoplasirani u kvizu “Porodična slagalica” dobili su badminton set, a svi učesnici dobili su slatke pakete i zajednički porodični izlet 19. maja u Etno selu “Moravski konaci”. Nagrade je obezbedio grad Kragujevac.

Galerija slika