Info

Dašić: "Da se Kragujevčani više NE DAVE U DIMU koji dolazi iz kotlova Energetike"

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Ponedeljak, 30 11 2020

U republičkom budžetu za 2021. godinu predviđena su sredstva za zamenu kotlova na ugalj onima na gas u kragujevačkoj Energetici, najavio je gradonačelnik Nikola Dašić.

"Ja se nadam da ćemo uspeti da to uradimo do sledeće grejne sezone, ali ako ne stignemo ili delimično stignemo, biće to poslednja grejna sezona u kojoj se Kragujevac davi u dimu koji dolazi iz Energetike", rekao je Dašić u intervjuu za Glas Šumadije.

Uvećan porez na imovinu fizičkih lica, u mesnim zajednicama se angažuje 78 lica

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić u intervju za portal Glas Šumadije govorio je i o razlozima za povećanje poreza na imovinu, trenutnim problemima u gradu, raspisivanju konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, trenutnoj epidemiološkoj situaciji i infrastrukturnim projektima koji će biti započeti u narednoj godini.

"Porez na imovinu kao i ostali porezi je nešto što izvorno puni budžet. Budžet grada Kragujevca trenutno nije ugrožen, nije nelikvidan, ali ja zaista očekujem kada se pojavim u Beogradu da tražim novac za Kragujevac, da tražim pomoć, da mi ta pomoć stigne. Da bi stigla, kako možemo da izađemo pred Vladu, pred predsednika, pred bilo koga, kada svi oni plaćaju 0,4 odsto poreza, a mi nećemo da prikupimo svoje izvorne prihode. Ja znam da je teško povećanje, nekome će biti smanjenje, ali u suštini, to moramo da uradimo zbog ljudi koji na periferiji grada žive bez ulica, bez kanalizacije, bez vode, bez struje u 21. veku. Na kraju, ono što sam obećavao u kampanji, jeste da ću dati sve od sebe da isteram taj 19. vek iz grada Kragujevca. U isto vreme širimo i poreski obuhvat, jer zaista nije korektno da neko plaća porez, a neko drugi nije popisan i uveden u poreski sistem", rekao je Dašić.

Uvećanjem poreza na imovinu građani plaćaju ceh nesposobnosti gradske vlasti

Gradonačelnik je izrazio nadu da ćemo u sledećoj godini uspeti da obezbedimo još veći nivo izgradnje ulica i ostatak komunalne infrastrukture u Kragujevcu u odnosu na ovu godinu, koja je bila izborna.

"Želimo da ne stanemo, da nastavimo da radimo u kontinuitetu. Prošle godine je urađeno preko 100 ulica, mislim da ćemo ove godine moći to da nadmašimo. Da bismo se pojavili pred državom da tražimo pomoć, a mislim da u ovom trenutku država hoće ozbiljno da pomogne Kragujevcu, mi moramo da im prikažemo da smo uradili sve što je do nas. To prati smanjenje troškova, sve preduzimamo da stabilizujemo gradski budžet. Ne čekamo neko vreme kada ćemo se razdužiti, jer mislim da Kragujevčani više nemaju vremena da čekaju", naglasio je Dašić.

Radovi na izgradnji Severne obilaznice će otpočeti naredne godine. Sredstva za početak radova su budžetirana. Raspisan je tender za dodelu projekta. To je veliki projekat koji će trajati nekoliko godina. 

Takođe, u republičkom budžetu za 2021. godinu predviđena su sredstva za zamenu kotlova na ugalj, kotlovima na gas u kragujevačkoj Energetici. "Ja se nadam da ćemo uspeti da to uradimo do sledeće grejne sezone, ali ako ne stignemo ili delimično stignemo, biće to poslednja grejna sezona, u kojoj se Kragujevac davi u dimu koji dolazi iz Energetike", kaže gradonačelnik.

Konkurs za sufinansiranje javnog interesa u medijima će biti raspisan naredne godine. Očekuje da će budžet za tu namenu biti oko 10 miliona dinara, a ne 3 miliona dinara što je cifra koja se pojavila u izveštajima pojedinih medija.

Najveća želja mu je da u ovom mandatu uspe da obezbedi sredstva za izgradnju dvorane „Šumadija“ kao jedne multifunkcionalne dvorane koja bi gradu omogućila gostujuće teatre, opere i razne druge kulturne sadržaje. Još jedna želja mu je da se deo grada sa leve strane Lepenice urbanistički razvije jer je, prema njegovom mišljenju, nepravedno zapostavljena decenijama unazad.