Info

Dašić: "Fiat je jedna velika boljka"

Autor: InfoKG
10:00 | Subota, 27 03 2021

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić izjavio je da je Fiatova fabrika „jedna velika boljka“, ali je ubedjen da ona, posle spajanja italijanske kompanije sa Pežoom, neće biti ugašena.

Dašić je, na sednici Skupštine grada, rekao da ga najviše boli „nemoć“ u vezi sa tim pitanjem, ali je poručio da će grad uraditi sve što može da ponudi i pomogne da takav proizvodjač ostane u Kragujevcu i dodao da iskreno veruje u to i da se nada, mada, kako je istakao, ljudi treba da budu svesni da „nož i pogača“ nisu u Kragujevcu.

Naveo je da ima saznanja da je kompanija nastala spajanjem – Stellantis, zatvorila  fabriku u „svojoj rodjenoj zemlji“, u Francuskoj.

Međutim, dodao je, Vlada Srbije i predsednica Vlade „na sve moguće načine pregovaraju i dogovaraju“ i pokušavaju da motivišu Fiat da nastavi da radi u Kragujevcu.

Gradonačelnik je govorio o FCA, pošto je nekadašnji gradonačelnik i lider Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović zamerio što se ova fabrike ne pominje u dokumentu koji je Skupština juče usvojila, Programu lokalnog ekonomskog razvoja Kragujevca za period od 2021. do 2023.

Problem je što Fiat može vrlo lako da ode iz Kragujevca, to se već polako dešava. To je moralo da piše u ovom Programu na neki način. To jeste i obaveza Grada, rekao je Stevanović.

On je ocenio da Fijat mora da ostane u Kragujevcu i podsetio da je država Srbija trećinski vlasnik kompanije. 

E, da bi sad novi model bio proizveden morali bi svi da se angažujemo, naročito država. To jeste kompleksno pitanje i to jeste nekih možda 600, 700, 800 miliona evra, ali trećina koja otpada na nas, može na razne načine, rekao je Stevanović.
On smatra i da gradonačelnik i gradska vlast treba da povedu računa i šta je sa fabrikom „Zastava oružje“, koja je, ocenio je, „neprocenjiva za nas i našu decu“.

Poručio je da je politička obaveza da se brine o svim velikim preduzećima u Kragujevcu.

On je imao primedbu i što poljoprivreda nije dovoljno prisutna u Programu lokalnog ekonomskog razvoja za period od 2021-2023.

Izvor: Glas Šumadije