InfoFoto: kragujevac.rs

Dašić: FIN vuče razvoj grada Kragujevca

Autor: InfoKG
14:00 | Utorak, 13 04 2021

Univerzitet u Kragujevcu, a posebno Fakultet inženjerskih nauka vuče razvoj grada, imajući u vidu da se tu školuju mladi kadrovi potrebni novim stranim i domaćim kompanijama. To je izjavio gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić prilikom posete Fakultetu inženjerskih nauka. 

Svaki investitor se prilikom dolaska u Kragujevac interesuju za kvalifikacije na tržištu radne snage. Svedoci smo da u poslednjih nekoliko godina imamo veliki priliv investicija, a i danas imamo zainteresovanih, jer smatraju da Kragujevčani koji izlaze sa ovog fakulteta mogu da preuzmu breme jedne ozbiljne proizvodnje apsolutno u skladu sa svim svetskim standardima. Zbog toga nam je značajno da obiđemo fakultet i razgovaramo o tome kako Grad može da pomogne u ovim otežanim uslovima da bi lakše funkcionisali, jer su i oni tu da pomognu gradu“, poručio je Dašić.

Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu se vrlo dinamično razvija, a najviše ga afirmišu naše tri laboratorije: Laboratorija za kolaborativnu robotiku i ergonomiju, Centar za inženjerski softver i dinamička ispitivanja i Laboratorija za bioinženjering BioIngLab, koja sprovodi istraživanja od veštačke inteligencije do PCR testova. Iako poseduje istraživačke centre sa kojima dostiže sam vrh svetske nauke, naša globalna težnja je školovanje inženjera kako bi bili servis gradu i okruženju”, kazao je dekan Fakulteta inženjerskih nauka, prof. dr Dobrica Milovanović. 

Prema njegovim rečima, ova visokoškolska ustanova u poslednje dve godine je potpisala ugovore sa više od 20 kompanija, među kojima su Simens i Mind, i to na njihovu inicijativu, jer kompanije žele blagovremeno da obezbede studente za praksu kako bi posle mogli da ih vežu za sebe. 

Naši studenti i master i osnovnih studija rade pre nego što završe fakultet. Fakultet inženjerskih nauka, pored mašinaca školuje i elektroinženjere, a s obzirom na to da je u završnoj fazi akreditacija za program inžinjerstva za zaštitu životne sredine očekujemo da ćemo u junu raspisati konkurs za najmanje 40 novih polaznika tog studijskog programa koji realizujemo zajedno sa Prirodno matematičkim fakultetom.  U postupku je i proces dobijanja sertifikata kojim bi laboratorija za bioinženjering mogla da radi i PCR testove”, rekao je Milovanović

Inače, studenti Fakulteta inženjerskih nauka gradonačelniku Kragujevca predstavili su i Solarnu klupu za punjenje mobilnih uređaja, a koju su sami projektovali i izradili.