InfoFoto: kragujevac.rs

Dašić: Pogon koji zagađuje vazduh u Ilinoj vodi biće zatvoren

Autor: InfoKG
08:30 | Utorak, 09 03 2021

Pogon preduzeća “Dorado”, koji zagađuje vazduh u kragujevačkom naselju Ilina voda, biće zatvoren i preseljen na novu lokaciju u Lapovu, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, piše Beta, a prenose nacionalni mediji.

Kako su ranije preneli mediji, građani dve godine, od kako je ova firma u njihovom naselju, imaju problema sa prašinom, smradom i bukom mašina.

Preduzeće “Dorado” je na Košutnjačkom visu, pokrenulo pogon za preradu drvnog i drugog otpada.

Žitelji naselja Ilina voda su se od 2019. godine u više navrata obraćali gradskoj upravi, tražeći pomoć, ali problemi nisu otklonjeni.

Dašić je novinarima u Kragujevcu rekao da je grad “preduzeo sve što je mogao da preduzme” i da su nadležne inspekcijske službe „odradile“ svoj deo posla te je pogon izgubio dozvolu za rad.

Očekujem da će u najkraćem mogućem periodu, pre nego što se pristupi pečaćenju, taj objekat biti zatvoren i preseljen na novu lokaciju u Lapovu”, rekao je Dašić, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Rekao je i da je dao nalog inspekciji da što pre obave razgovor sa predstavnicima firme kao i da nadležne službe već vode postupak pred odgovarajućim sudom.

Prema rečima Dašića, u gradskoj upravi su svesni i drugog problema, da će se zatvaranje odraziti na više od 100 ljudi koji rade u “Dorado” i njihovih porodica.

Međutim, dodao je, gradska vlast se bori za zdrav vazduh posebno u ovoj godini kada je u Kragujevcu planirana zamena kotlova na mazut i prelazak na gas u sistemu daljinskog grejanja.

Nećemo dozvoliti da ljudima bude zagađen vazduh”, poručio je Dašić. 

Izvor: Agencija Beta, nacionalni mediji