InfoFoto: ilustracija

Data centar u Kragujevcu će biti prestižan u Jugoistočnoj Evropi, veliko interesovanje svetskih investitora

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Utorak, 30 10 2018

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, doc. dr Mihailo Jovanović i član veća grada Kragujevca zadužen za IKT, elektronsku upravu i “Pametan grad“, Danilo Savić, borave u zvaničnoj poseti Luksemburgu gde su se sastali sa gospodinom Žil Fejtom, direktorom IT centra Vlade te zemlje, sa kojim su razmotrili projekat eAmbasade i druge projekte eUprave, sve u cilju što bolje pripreme za izgradnju sekundarnog Državnog Data centra u Kragujevcu. 

Srpska delegacija je imala sastanak i sa predstavnicima Ministarstva spoljnjih i evropskih poslova Luksemburga.

Data centar u Luksemburgu, koji se koristi za potrebe ove zemlje, ali i za potrebe drugih kompanija, pa čak i drugih vlada, kao što je slučaj sa Vladom Estonije, dobar je primer kojim će se voditi Kancelarija za IT i eUpravu u izgradnji sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu. "Naš budući Data centar će biti po kapacitetima, tehničkim i bezbednosnim standardima, prestižan u Jugoistočnoj Evropi. Očekujemo, takođe, veliko interesovanje značajnih svetskih investitora i globalnih IT kompanija za korišćenje kapaciteta našeg Data centra i samim tim realizaciju ozbiljnih investicija IT industrije", rekao je direktor Jovanović. 

Šta je Data centar i gde će se graditi čitajte na: Kragujevac dobija pet puta veći DATA CENTAR od onog u Beogradu; Poznata lokacija na kojoj će se graditi DATA CENTAR i Svetski standardi, investicija od 40 miliona evra: Usvojen PDR Radne zone "Feniks" u kojoj se gradi DATA CENTAR