InfoFoto: kragujevac.rs

Deca iz vrtića „Leptirić“ preventivno će biti prebačena u objekte tri najbliža vrtića

Autor: InfoKG
15:00 | Četvrtak, 19 01 2023

Deca iz vrtića „Leptirić“ čije se objekat nalazi u lošem stanju, preventivno će biti prebačena u tri najbliža vrtića „Crvenkapa“, „Bambi“ i „Lane“.  Objekat ovog vrtića koji je izgrađen 1935. godine se nalazi u postupku restitucije, zbog čega grad nije bio u mogućnosti da ozbiljnije investira i stvori bolje uslove za rad i boravak dece i vaspitača.

"Pojavile su se pukotine po zidovima, plafonima, problem sa vodovodnom mrežom, a ne možemo ozbiljnije da investiramo jer objekat nije u vlasništvu grada. Objekat vrtića je u procesu restitucije. Novca imamo, ali ne možemo zakonski da investiramo u objekat. Pukotine koje su pre dve godine bile male smo pratili. Pre mesec dana smo dobili upozorenje od Gradske uprave za razvoj i investicije da su se pukotine proširile, nakon čega sam pozvao građevinsku inspekciju da izađe na teren i da mišljenje. Po mišljenju građevinske inspekcije objekat je već u stanju koje je rizično. Iz predostožnosti smo doneli odluku da decu iz ovog vrtića preselimo u druge vrtiće koji su lokacijski najbliži – Bambi, Lane i Crvenkapa.Deca će biti raspoređena u ova tri vrtića, radiće sa svojim vaspitačima i to je naravno privremeno rešenje", kaže Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

Vrtić „Leptirić“ se na ovoj lokaciji (ulica Karađorđeva) nalazi od 1948. godine, a zgrada je izgrađena 1935. godine. Trenutno je upisano je 165 dece u sedam vaspitnih grupa.

Roditelji su upoznati sa celokupnom situacijom. Tokom jučerašnjeg dana održali smo roditeljske sastanke i Savet roditelja na kojima smo ih upoznali sa celokupnom situacijom. Na nivou ustanove pronašli smo najbolje rešenje, da se grupe ne dele i da zajedno sa svojim vaspitačima prelaze u tri vrtića – kaže Neda Gajić Jovanović, rukovodilav vrtića „Leptirić“.
Imajući u vidu da proces restitucije traje dugo, Aleksić smatra da će ovaj problem biti rešen izgradnjom novog vrtića koja je planirana u ovoj godini. Sredstva od 60 miliona dinara su opredeljena u budžetu, a trenutno se razmatra nekoliko lokacija u širem centru grada.
 

Galerija slika