Info

Dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević među vodećim organizatorima Kongresa o patologiji u Moskvi

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 23 01 2019

Kada se 2022. godine u Moskvi, na devetom Kongresu o patologiji, okupi svetska medicinska elita, među vodećim organizaorima biće dva naša profesora, a jedan od njih je prof.dr Vladimir Jakovljević, dekan FMN Kragujevačkog univerziteta.

Kongres će okupiti oko 5.000 uspešnih lekara iz celog sveta, a među njima i one iz bivših jugoslovenskih republika, pa će to biti i prilika da se uspostave kontakti i saradnje Rusije i zemalja sa ovih prostora.

Istu ulogu kao prof. dr Jakovljević imaće i prof.dr Sergej Boljevič sa Prvog moskovskog državnog medicinskog Univerziteta "I.M.Sečenov", čija katedra odlično sarađuje sa kragujevačkim FMN i koji je za dnevni list Novosti objasnio šta bi pomenuti Kongres o patologiji trebalo da donese nauci. "Smatramo da naša oblast, odnosno patofiziolozija, može da doprinese ne samo povećanju kvaliteta medicinske pomoći stanovništvu, već i podizanju efikasnosti preventivnih mera u sprečavanju bolesti. Svedoci smo velikog tehnološkog progresa koji se odrazio i na medicinu. Stvara se tehnološka platforma za otkriće i proizvodnju novih lekova, razrađuju se novi načini lečenja i dijagnostike".

Inače, u septembru 2018. godine Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu bio je domaćin Satelitskog simpozijuma 8. Internacionalnog Kongresa patofiziologa, koji je organizovao u saradnji sa Društvom Fiziologa Srbije i moskovskim državnim medicinskim Univerzitet "I.M. Sečenov". U uvodnom delu prisutnima se obratio i prof.dr Sergej Boljevič (Univerzitet I.M.Sečenov Moskva) koji je bio predsedavajući Simpozijuma.

Tekst preuzet sa: medf.kg.ac.rs
Izvor: Novosti
 

Izvor: medf.kg.ac.rs; Novosti