Info

Depresija trećina mentalnih poremećaja u Kragujevcu, prednjače žene

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Sreda, 11 10 2017

Kragujevčani su juče bili u prilici da besplatno odrade skrining test na rano otkrivanje depresije, dobiju zdravstveno edukativni materijal kao i savete za očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja. Sve to bio je deo akcije povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, koju su upriličili Dom zdravlja Kragujevac u saradnji sa italijanskom Asocijacijom Trentino za Balkan i Udruženjem osoba sa mentalnim smetnjama “Luna“.

Ispred restorana “Balkan“ sa pomenute akcije ukazano je na to da je najveći problem u Srbiji kao i u svetu depresivni poremećaj. Procenjuje se da svaka četvrta osoba u svetu oboli od nekog mentalnog poremećaja od kojih je depresija najčešći. 

Kada je reč o Kragujevcu, od ukupnog broja mentalnih poremećaja, jednu trećinu čini depresija, a od tog broja dve trećine čine žene. "Prevencija je uživati u malim stvarima koje vam pričinjavaju zadovoljstvo, odvojiti vreme za sebe, smejati se svakog dana, fizička aktivnost, druženje sa pozitivnim ljudima, pokušati da svaki dan doživimo kao blagoslov", rekla je dr Suzana Perović, neuropsihijatar i koordinatorka Savetovališta za mentalno zdrave koje radi u Domu zdravlja.

Grad Kragujevac prepoznao je značaj brige o mentalnom zdravlju, kada je pre nekoliko godina podržao projekat “Psihijatrija u zajednici“. Kragujevac je među prvim lokalnim samoupravama koja je dobila podršku Asocijacije “Trentino za Balkan“. Preko Doma zdravlja podrška je data kako u razvijanju strateških dokumenata tako i u formiranju Udruženja osoba sa mentalnim smetnjama “Luna“ kao i u osnivanju Savetovališta za mentalno zdravlje. Međutim, gradu veličine Kragujevca neophodna je ustanova poput Centra za mentalno zdravlje.

Formiranjem centra počeće se sa konceptom lečenja osoba sa mentalnim poteškoćama u zajednici po ugledu na italijanski model, koji se u Kragujevcu sprovodi zahvaljujući saradnji sa italijanskom Asocijacijom Trentino za Balkan. Asocijacija ima više od deset godina iskustva u međunarodnoj saradnji između opštine Trentino i 30 područja jugoistočne Evrope na izgradnji otvorenog i inkluzivnog društva. Oni su izdvojili sredstva za opremanje prostora za Centar u Kragujevcu. Inače, u severnoj pokrajini Trentino već 30 godina nema institucija zatvorenog tipa za smeštaj osoba sa mentalnim poteškoćama

"Mislim da se u Kragujevcu mnogo toga radi na ovom planu i postoji velika želja i trud da se briga o mentalnom zdravlju unapredi. Vrlo je bitno da se radi zajednički, da Institut za mentalno zdravlje sarađuje sa zajednicom i mnogo je važno kako se razvija Centar za mentalno zdravlje. Model koji postoji u Kragujevcu, a to je saradnja sa institucijama i organizacijom poput “Trentino za Balkan“ pokazao se kao dobar i može se primeniti i u drugim urbanim sredinama", rekao je Mauricio Kamin, direktor Asocijacije Trentino za Balkan.