Info

Direktor Zastavine ambulante: Pacijenti i zaposleni ne treba da brinu za uslugu i radna mesta

Autor: InfoKG
12:00 | Subota, 22 06 2019
cached Sat, 04 Jul 2020 12:15:09 +0200 -->

Prinudna likvidacija Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenih neće se odraziti na pružanje usluga pacijentima, a zaposleni ne treba da strahuju za svoja radna mesta, rekao je Antonio Dimitroviski, direktor ove ambulante i najavio osnivanje novog pravnog lica.

Za nepodnošeje finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre za 2015., 2016. i 2017. godinu odgovorni su bivša direktorka i računovođe, a da ta zakonska obaveza nije činjena kada je preuzeo mesto direktora Dimitroviski, kaže, nije bio informisan. "Došao sam da ovu ustanovu uz pomoć Grada očistim od dugova i vratim joj renome koji je nekada imala, a ne da bih se bavio administrativno računovodstvenim poslovima".

Dimitroviski je potvrdio da mu je gradonačelnik Radomir Nikolić rekao da ima obećanje ministra zdravlja da će biti osnovana nova zdravstvena ustanova tog tipa, novo pravno lice. 

Kaže i da razume zabrinutost zaposlenih i sindikata, ali da je sporno to što je celokupna situacija dobila i političku konotaciju. Najbitnije je, naglašava Dimitrovski, da 35.000 pacijenata ne oseti promenu u pružanju zdravstvene usluge i da niko od zaposlenih ne izgubi posao.

Rukovodstvo Zavoda već je uložilo žalbu, a na inicijativu gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, održano je i nekoliko sastanaka u resornom ministarstvu, kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

Prvi čovek Zavoda insistira da se osnuje nova zdravstvena ustanova - novo pravno lice, za šta, kaže, imaju obećanje ministra zdravlja. To za zaposlene i pacijente ne bi promenilo ništa, sem naziva ambulante.

Konačnu doluku daće ministar zdravlja, dok će o tome koje kriv odlučiti sud“, poručuje Dimitrovski.

Podsetimo, zbog novonastale situacije grad Kragujevac je po hitnom postupku ušao u rebalans budžeta, kako bi se obezbedio novac za povezivanje radnog staža zaposlenima i izmirenja obaveza u iznosu od 100 miliona dinara.

Izvor: InfoKG, RTK