Info

Đukić Dejanović: Zakon o finansijskoj podršci porodici do kraja godine, veća davanja i stimulisanje prvorotki

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Ponedeljak, 18 09 2017

Zakon o finansijskoj podršci porodici, koji predviđa povećanje davanja i stimulisanje rađanja prvog deteta, trebalo bi da bude usvojen do kraja godine. To je najavila prilikom današnje posete kragujevačkog Centra za vantelesnu oplodnju ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. 

Zakon predviđa povećanje finansijskih davanja porodicama koje imaju više dece, a posebno će se stimulisati rađanje prvog deteta.

"Da nas svake godine ne bi bilo za jedan grad manje, čak po 35.000, potrebno je da 44 odsto žena rodi dvoje dece, a 45 odsto žena rodi troje dece, kao i da se sterilitet kod 10 odsto žena dijagnostikuje i leči na najsavremeniji način", rekla je Dejanović.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović rekao je novinarima da se nada da će Centar za vantelesnu oplodnju biti otvoren za 10 do 15 dana, ali da ne sme da precizira jer je u pitanju osetljiva i kompleksna stvar. U toku je tehnički prijem Centra. 

U ovom trenutku petnaestak parova regrutovano je za program vantelesne oplodnje u Kragujevcu. Cilj da se za nekoliko godina postigne evropski nivo - da tri do četri odsto svih novoređenih beba bude iz ovakvih centara.
 

Više fotografija u galeriji koja sledi.

Galerija slika