Info

Đura zaseo, mi se smejemo od muke: Unutrašnjost "replike" Kuće Đure Jakšića šokirala javnost (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
11:30 | Subota, 30 05 2020

Ako je spoljašnji izgled nove, takozvane Kuće Đure Jakšića, koja je trebalo da bude autentična replika zdanja u kome je on živeo tokom službovanja u našem gradu, iznenadio Kragujevčane i to većinom, prema anketi koju smo obavili, negativno, unutrašnjost nas je sigurno sve šokirala. Ono što bi trebalo da bude vinski hab, gde bi se prezentovala i prodavala vina i rakije Šumadije, izgleda kao najmoderniji kafić.

Društvenim mrežama sada se širi fotografija, montaža "Dogodilo se na današnji dan: 1876. godine nastala čuvena fotografija Đure Jakšića kako sedi u dnevnoj sobi svoje kuće u Kragujevcu". 

ANKETA o Kući Đure Jakšića: "Veze nema" s originalom ili je sve bolje od ruševine? FOTOGRAFIJE U TEKSTU ĆE VAS IZNENADITI

Mada se na fotogafiji nalazi logo Njuzovaca, nismo sigurni da je montaža zaisa potekla od njih, ali u svakom slučaju asocijacija ka NJUZ.NET-u je jasna. 

Dok su oko spoljašnjosti kuće mišljenja donekle i podeljena, pa iako su svi složni da definitivno nije replika zdanja u kome je tokom službovanja u Kragujevcu boravio Đura Jakšić, ima onih koji ipak misle da je sve bolje od negdašnje ruine. Daleko je više onih koji su uputili kritike, rekli bismo opravdane. Međutim, sada kada je obznanjen izgled unutrašnjosti, Kragujevčani, a i šira javnost, definitivno su u šoku, besni i razočarani.

Da nije tragično, bilo bi smešno. Smejemo se od muke.