InfoFoto: Crveni krst Kragujevac

Dobrovoljno davanje krvi tokom vanrednog stanja u hotelu Zelengora

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Utorak, 07 04 2020

Kragujevčani od početka ovog meseca, pa sve dok traje vanredno stanje, svakog radnog dana od 8 do 13 časova mogu dobrovoljno da daju krv u hotelu Zelengora. Do sada je tokom ove akcije, koju organizuje Crveni krst u saradnji sa Službom za transfuziju krvi ovdšanjeg Kliničkog centra, prikupljeno više od 110 jedinica krvi. 

Crveni krst Kragujevac u saradnji sa Službom za transfuziju krvi ovdašnjeg Kliničkog centra od 1. aprila organizuje akcije prikupljanja krvi od  dobrovoljnih davalaca hotelu Zelengora. Akcije se realizuju svakog radnog dana od 8 do 13 časova, dok traje vanredno stanje. U okviru ovih, juče je organizovana i velika akcija dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Crvenog krsta i hotelu Zelengora tokom koje je prikupljeno 36 jedinica krvi. Inače, od početka ovog meseca do sada na ovaj način je prikupljeno više od 110 jedinica dragocene tečnosti. 

Dobrovoljno davanje krvi je uvek dragoceno i dobrodošlo, pa i u vreme infekcije COVID-19. Bolesnici čije izlečenje, pa i sam život zavisi od krvi i krvnih produkata, nažalost, ne mogu da čekaju kraj epidemije. Služba za transfuziju krvi u Kragujevcu je preduzela sve mere predostrožnosti u skladu sa kriterijumima za izbor davalaca. To se prvenstveno odnosi na dobru detaljnu anamnezu, kako ličnu, tako i epidemiološku, kako to uostalom uvek i rade”, saopšteno je iz kragujevačkog Crvenog krsta. 

Crveni krst i Služba za transfuziju krvi zahvaljuju se svima koji su se do sada odazvali akcijama i pozivaju i ostale zainteresovane Kragujevčane da daju krv i na taj način pomognu da se spasi nečiji život.