InfoFoto: Petar Miljković

Dodeljena priznanja najboljim „rakijašima“, celodnevna degustacija uz "čašicu razgovora" (FOTO)

Autor: InfoKG
15:00 | Petak, 06 12 2019

Dodela priznanja najboljim „rakijašima“ i celodnevna degustacija uz „čašicu razgovora" sa proizvođačima obeležili su prvi Šumadijski festival rakije koji je održan juče u hotelu Kragujevac.

Učešće je uzelo oko 30 izlagača iz cele Srbije.

Posetioci su degustirali najbolje srpske rakije, šljivovicu, dunjevaču, viljamovku, kajsijevaču, rakiju od maline, jabuke, dudinja... 

Dodeljene su nagrade sa Drugog zvaničnog ocenjivanja kvaliteta voćnih rakija održanog u Kragujevcu 4. novembra ove godine.

Apsolutni pobednih ocenjivanja je Minićeva kuća rakije iz Donje Trepče kod Čačka za rakiju od šljive. Šampion u grupi rakija od kajsija je Podrum Nedeljković iz Latkovca kod Aleksandrovca. Rakija iz Rakije iz Gledića kod Kraljeva nosilac je titule šampion u grupi rakija od kruške. Destilerija Braća Tomašević doo Prijepolje nosilac je dve laskave šampionske titule, u grupi rakija od dunje i u grupi rakija od jabuke. Šampion u grupi rakija od grožđa Pruna doo Beograd.

Proizvođači rakija iz Šumadije, Kragujevca i okoline, osvojili su takođe veliki broj nagrada i odlično su pozicionirani u takmičarskom delu. Ispred štandova destilerija Gružanska nit, Dostojna, Zavet, Kojekude, Pevac, Podrum Dramić, Stari hrast, TIM, Šljivoprodukt, sve vreme, od prepodnevnih do večernjih sati, veliki broj posetilaca degustirao je najbolje srpske rakije, šljivovicu, dunjevaču, viljamovku, kajsijevaču, rakiju od jabuke, grožđa itd. Degustaciju nisu zaobišle ni priče od koje je sorte voća ispečena rakija, koliko je odležala, koliko je „jaka“.

Prvi šumadijski festival rakije organizovala je Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj, Skupštinom grada Kragujevca, Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj i Gradskom turističkom organizacijom Kragujevac.

Autor: InfoKG; GTO Kragujevac

Foto: Petar Miljković

Galerija slika