InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

"Dom zdravlja Kragujevac primer kako treba da se radi u Srbiji, jedino nedostaju digitalni mamograf i mladi kadrovi"

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 06 04 2023

"Dom zdravlja Kragujevac je primer kako treba da se radi u Srbiji. Ovde se primenjuje sve ono o čemu pričam, a jedino što bi se moglo dodati je neka od specijalističkih službi, psihijatrija ili neurologija", rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić po obilasku uprave Doma zdravlja i razgovora sa rukovodstvom ustanove. 

- Dom zdravlja u Kragujevcu ostvaruje lepu saradnju između kolega u primarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti, ima fantastičnu patronažnu službu i odličan plan obilaska svojih starijih pacijenata. Ima sve, preventivu i razumevanje Grada i čitavog Okruga što je jako dobro, jedino nedostaju digitalni mamograf i mladi kadrovi, rekla je ministarka Grujičić. 

Ona je pozvala svih 1400 nezaposlenih lekara opšte prakse da se jave, jer je trećina zaposlenih u Domu zdravlja starija od 60 godina. 

- Mi moramo naučiti da dobro planiramo kadrove kako naši osiguranici, odnosno stanovništvo, ne bi ostalo bez zdravstvene zaštite, poručila je Grujičić.

Ona je istakla da su Domovi zdravlja uradili 95 odsto tokom kovida, jer su pregledali stotine hiljada ljudi, napravili pravu trijažu i poslali u bolnice one koje je trebalo poslati u bolnice.

- Spremni smo da učinimo sve ono što Ministarstvo zdravlja bude stavilo kao politiku u narednom periodu, jer i profesorka Grujičić i mi imamo isti cilj a to je da pružimo što bolju zdravstvenu zaštitu našim građanima u gradskim i u seoskim sredinama. Ukoliko mi budemo dobro radili, biće manje posla u bolnici. Ako na vreme otkrijemo bolest lakše će se izlečiti ili operisati, jer se pacijenti u terminalnom stanju ne mogu lečiti. Pored digitalnog mamografa, kadrovi su naš prevashodni cilj i zahtev prema Ministarstvu, rekao je Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac.