InfoFoto: mgsi.gov.rs i InfoKG

Država u Kragujevcu gradi blizu 1.000 jeftinih stanova (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Petak, 15 05 2020

Radovi na izgradnji 216 stanova za pripadnike snaga bezbednosti na Deninom brdu teku po planu i biće okončani do kraja godine, a na ovoj lokalciji do početka 2022. biće izgrađeno još 756 stanova. To je najavila danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović prilikom obilaska gradilišta na Deninom brdu. Naglasila je da se zalaže da novi stanovi koji budu izgrađeni na Deninom brdu, čija će cena kvdrata biti 430 evra bez PDV-a, budu ponuđeni zdravstvenim radnicima, koji su bili heroji borbe sa Korona virusom, ali i profesorima. 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti na Deninom brdu. U toku je izgradnja 216 stanova, odnosno dve zgrade sa po 108 stanova, započeta u aprilu prošle godine. 

Ovo gradilište izgleda fantastično. Koliko sam informisana polovina od ovih 216 stanova, koji se trenutno grade, je već prodata, ugovori su pripremljeni. Očekujemo i da druga polovina, takođe, bude prodata pripadnicima snaga bezbednosti. Verujem da ćemo do kraja godine imati prve ljude koji će ovde da žive. Nadam se da ćemo uskoro na jedno od sednica Vlade imati dogovor o tome da, pre svega, zdravstveni radnici, koji su zaista bili heroji prethodna dva meseca, imaju mogućnost da dođu do ovakvih stanova, ali profesori, i to je nešto na čemu je Ministarstvo građevinarstva i radilo”, izjavila je Zorana Mihajlović. 

Ministarka je najavila da će u Kragujevcu u okviru državne stanogradnje biti izgrađeno blizu 1.000 stanova vrednosti 33 miliona evra, dok je vrednost svih stanova koji se grade u sedam gradova preko 70 miliona evra.  

Direktor Građevinske direkcije Srbije, Nebojša Šurlan rekao je da će pored ovih 216 stanova, u Kragujevcu biti izgrađeno još 756 stanova na istoj lokaciji. Dodao je da će cena kvadrata ovih stanova u Kragujevcu biti 430 evra bez PDV-a.  

U ovoj godini smo raspisali još tri tendera za nastavak radova u Kragujevcu. U sledećoj fazi planirana je izgradnja 324 stana i radovi će početi u maju, u prostale dve faze biće izgrađeno po 216 stanova, a radovi bi trebalo da počnu tokom juna. Plan je da ti radovi obuhvaćeni sa ova tri tendera budu završeni do početka 2022. godine. To znači da će u Kraguevcu biti izgrađena 972 stana” rekao je Šurlan.  

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić izjavio je da je na lokaciji gde se grade stanovi infrastruktura bila veliki problem, ali da je zahvaljujući sredstvima Ministarstva građevinarstva prevaziđen. Dodao je da je bilo malo kašnjenja u izgradnji zbog vremenskih ulslova i virusa, kao i da se sada radi punim tempom.  

Mi smo tražeći lokaciju našli mesto na kom je idealno bilo da se grad dalje urbanistički širi, ali to je tražilo dodatne troškove za izgradnju infrastrukture. Tu nam je ministarstvo pomoglo sa 550 miliona dinara, koliko i košta izgradnja putne i hidro-tehničke infrastrukture na Deninom brdu. Za sada je završeno oko 40 odsto radova na vodovodnoj instalaciji, dok izgradnja putne infrastrukture kreće za koji dan. Ceo ovaj deo grada će infrastrukturno da profitira od ovog projekta”, rekao je Nikolić.

Najavio je da će se nakon okončanja svih ovih radova krenuti sa izgradnjom pratećih sadržaja i naglasio da će u ovom delu grada sve da funkcioniše kada se usele prvi stanari.

Galerija slika