InfoFoto: pexels

Dve kragujevačke kompanije među 100 najuspešnijih u zemlji

Autor: infokg.rs
14:20 | Nedelja, 20 11 2022

APR je objavio tradicionalni godišnji izveštaj "100 naj... privrednih društava" za 2021 godinu, a kada su kragujevačke kompanije u pitanju, nema velikih promena u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. Nažalost, kragujevačke firme prisutnije su u i onim kategorijama koje govore o poslovnom nesupehu.

Agromarket i Forma ideale su u pozitivnim kategorijama zadržale svoje mesto, dok u onima koje nisu pohvalne pored tradicionalno prisutnih preduzeća nekadašnjeg automobilskog giganta, pojavljuju se i FCA, Zastava oružje i Energetika.

Kada se govori o ukupnim poslovnim prihodima FCA je sa 18. mesta u 2020 godini skliznuo na 28. mesto, Agromarket beleži skoro identičnu poziciju (53. u odnosu na 51. u prošloj godini), a Forma ideale je sada 93. što je za devet mesta slabiji rezultat. I dok FCA i u prethodnoj poslovnoj godini iskazuje gubitak (veći za 1.5 milijardi u odnosu na 2020. godinu, Agromarket beleži značajan rast neto dobiti, povećanje poslovne imovine i kaptala, kao i Forma ideale kod koje je rast u sve tri ključne kategorije takođe prisutan.

Agromarket je u Top 5 preduzeća u sektoru Trgovine na veliko i malo, a realizovani dobitak od 2,6 milijardi dinara je za četvrtinu veći od prošlogodišnjeg. FCA se našlo među prvih pet preduzeća po padu poslovne imovine i smanjenju kapital od pozamašnih 10.9%, usled pokrića gubitka iz prethodne godine, na račun neraspoređene dobiti i gubitka iz 2021. godine (3,8 milijardi dinara). Kada se na sve ovo doda da je prema neto gubitku FCA na 7. mestu, to dovoljno govori o ozbiljnom padu ove kompanije i za sada neizvesnom periodu oporavka.

Na listi gubitaša na 41. poziciji je i Zastava oružje, dok su bivše Zastavine firme (Zastava utomobili, Grupa Zastava vozila, Zastava kamioni u stečaju), ali i Energetika koja je prema iskazanom neto gubitku “napredovala” za deset mesta.

U odnosu na prošlogodišnju listu 100 naj…, promena je da nema komapnije Trnava pormet koja je u 2020. godini bila na samom kraju liste kompanija za najvećim poslovnim prihodom za tu godinu. 

Umesto zaključka, konstatacija da i ova lista potvrđuje da Agromarket I Forma ideale imaju visoke pozicije na nacionalnom nivou, da su svojim delatnostima u grupi lidera i da kontinuirano iskazuju rast u najvažnijim ekonomskim kategorijama. Pad FCA je više nego potvrđen, Eneregtika se idalje muči sa dugogodišnjim problemima, dok će bivše Zastavine kompanije još dugo biti prisutne na listama onih čiji su poslovni rezultati negativni.