Edukacija osnovaca: Igraj se bezbedno - petarde, rakete i vatromet nisu igračke!

Četvrtak, 14 Decembar 2017 11:30Autor: InfoKGFoto: kragujevac.rs

U cilju edukacije osnovaca o opasnostima i mogućim posledicama usled neispravnog rukovanja pirotehničkim sredstvima u Osnovnoj školi “Radoje Domanović” održana je tribina pod nazivom “Igraj se bezbedno - petarde, rakete i vatromet nisu igračke!“. Uoči novogodišnjih i božićnih praznika ova tribina će biti održana i u ostalim kragujevačkim osnovnim školama, a biće podeljen i promotivni materijal koji ukazuje na sve eventualne opasnosti. 

Tribinu organizuju lokalna samouprava i Kancelarija za mlade u saradnji sa ovdašnjom Policijskom upravom, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć i Vatrogasno-spasilačkom brigadom. Organizatori ovim tribinama žele da podignu svest kod osnovaca o tome koliko je bitno kako upotrebljavaju pirotehnička sredstva i da neispravnim rukovanjem mogu da povrede sebe, svoje vršnjake, životinje, ali i da zagade životnu sredinu. 

Ispred nas je i novi Zakon o javnom redu i miru koji će biti usvojen u skorije vreme. Prošle godine kazne su bile od 10.000 do 50.000 dinara. Izmenama Zakona svako ko paljenjem pirotehničkih sredstava narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, što naravno ide na teret roditelja dece koja bacaju petarde. Bez nadzora roditelja deca ne bi trebalo da kupuju pirotehnička sredstva. To su ozbiljne eksplozivne naprave koje mogu da nanesu katastrofalne povrede deci”, rekao je pomoćnik gradonačelnika za unapeđenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, Stefan Nikezić.

Petarde su opasne zato što sadrže različite hemijske materije koje mogu da izazovu povrede kao što su opekotine, oštećenje sluha, vida, ruku, čak i gubitak prstiju ili šake. Mogu da izazovu požar, a štetno deluju i na životinje u okruženju. Povrede šake ili prstiju čine čak 36 posto povreda, a zatim sa po 19 procenata slede povrede očiju i glave odnosno lica.

Najnovije vesti iz ove kategorije

f