InfoFoto: Printscreen / Google maps

Edukativne radionice za srednjoškolce posvećene zaštiti životne sredine

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 19 03 2023

Na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je započeo edukativni ciklus radionica za srednjoškolce sa teritorije grada Kragujevca posvećene zaštiti životne sredine. Naredna radionica na temu “Održivog razvoja” biće održana 22. marta od 19 časova a predavanje će održati dr Davor Končalović u Svečanoj sali objekta B Fakulteta inženjerskih nauka.

Učenici srednjih škola sa teritorije grada Kragujevca imaće priliku da u okviru edukativnih radionica saznaju više o značaju očuvanja životne sredine kao jednog od osnovnih ciljeva održivog razvoja.

Edukativni ciklus je podeljen u nekoliko tematskih segmenata, koji se trenutno ističu kao najznačajniji sa apsekta zaštite životne sredine: cirkularna ekonomija, održivi razvoj, energetska efikasnost, i backcasting - dugoročno planiranje zdravih i zelenih urbanih sredina.

Cilj prve realizovane radionice “Cirkularna ekonomija” bio je upoznavanje polaznika sa temom cirkularne ekonomije, kao i upoznavanje učesnika sa različitim načinima održivih i cirkularnih stilova života. Trenutno, u svetu, kao i u Republici Srbiji, i dalje je dominantan linearni model ekonomije, koji se zasniva na principu uzmi, napravi, iskoristi, odbaci, ali ovakav model je ekološki, socijalno i ekonomski neodrživ u dužem vremenskom periodu. Stoga, oslanjajući se na činjenicu da otpad ne postoji u prirodi zato što postoje kružni tokovi prirodnih materijala, formiran je koncept cirkularnog ekonomskog modela, koji predstavlja regenerativnu alternativnu trenutno neodrživom potrošački orijentisanom društvu, a u okviru kog se transformiše funkcija resursa u privredi – otpad iz fabrike postaje vredna sirovina u nekom drugom proizvodnom procesu, a sami proizvodi mogu biti popravljeni, ponovo iskorišćeni ili unapređeni umesto da budu (od)bačeni.

Zainteresovani srednjoškolci mogu se za radionice prijaviti pomoću e-mail adrese: izzs.finkg@gmail.com ili instagram naloga https://www.instagram.com/izzsfin/.