InfoFoto: Facebook i privatna arhiva

Energetika po ko zna koji put zacrnela nebo iznad Kragujevca (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Petak, 11 12 2020

Nebo iznad Kragujevca se juče u večernjim časovima zacrnelo po ko zna koji put zbog gustog crnog dima koji je izbijao iz dimnjaka kotlarnice "Erdoglija". Ovo je samo jedan od komentara besnih građana koji su na društvenim mrežama objavljivali i fotografije kao dokaz. Iz Energetike su saopštili da se gusti crni dim pojavio jer je došlo do poremećaja u sagorevanju kotlova. Naglašavaju i da se od juče u ovoj kotlarnici kao energent koristi samo prirodni gas i da ovakvih problema više neće biti. 

U Kragujevcu je jedan od najvećih zagađivača vazduha Energetika. Zbog toga se naš grad godinama unazad neretko nađe na pojedinim listama među najzagađenijima. Građani se, pored dima koji “kulja” iz dimnjaka Energetike, žale i na pepeo i čađ, kojima im, kako kažu, budu prekriveni automobili, stambeni objekti i dvorišta.  

Na društvenim mrežama juče se pojavile fotografije dimnjaka kotlarnice "Erdoglija" iz kojeg izbija crni gusti dim. To je izvazvalo veliku pažnju javnosti, a pojedini građani su prokomentarisali da je Energetika po ko zna koji put zacrnela nebo iznad Kragujevca.   

Zbog čega je došlo do pojave gustog crnog dima iz dimnjaka kotlarnice "Erdoglija" objašnjenje su dali u kragujevčakoj toplani. Pomoćnik direktora za proizvodnju i održavanje sistema u Energetici, Predrag Zbiljić rekao je da je došlo do poremećaja u sagorevanju kotlova i da je ovo prvi poremećaj ovog tipa od početka grejne sezone.  

Ovaj poremećaj je pratila pojava gustog crnog dima iz dimnjaka kotlarnice čiji su svedoci bili i naši sugrađani. Radnici Energetike d.o.o. su uložili napor da u najkraćem roku stabilizuju rad kotlova i proces proizvodnje toplotne energije vrate u normalu. Ovim putem obaveštavamo sugrađane da je ova pojava bila kratkotrajna, ali se u isto vreme i izvinjavamo za neprijatnosti koje je tom prilikom izazvala”, saopštio je Zbiljić. 

Naglasio je i da je u kotlarnici "Erdoglija" izvršen prelazak na prirodni gas, kao energent, i da ovakvih problema više neće biti. 

Na saopštenje pomoćnika direktora za proizvodnju i održavanje sistema u Energetici, Predraga Zbiljića, komentar je imao upravnik stambene jedinice Obilićeva 10, Marko Dimitrijević, koji tvrdi da se ovakve situacije dešavaju gotovo svakodnevno. 

Ovo saopštenje vređa našu inteligenciju. Svedoci smo da se svakodnevno cisternama isporučuje mazut u pomenutu kotlarnicu i ovo nije izolovani slučaj. Slične stvari se svakodnevno dešavaju. Više puta smo pitali radnike zašto se još koristi mazut, a obrazloženje je bilo “moramo da se grejemo”. Prethodnih godina je bilo najava od strane sada već bivšeg direktora Milana Ćirovića da će od grejne sezone 2019. “Energetika” preći na čisto grejanje, ali se to do dana današnjeg nije desilo. Ne vidim nijedno logično objašnjenje zašto bi i dalje koristili mazut i ugalj, koji su skuplji od gasa, pritom ih je teže nabaviti i štetni su za okolinu, a toplana ima sve neophodne uslove za prelazak na gas”, izjavio je Dimitrijević. 

Podsetimo i to da je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić tokom prošlog meseca najavio da su u republičkom budžetu za 2021. predviđena sredstva za zamenu kotlova na ugalj onima na gas u kragujevačkoj Energetici i da se nada da će taj posao biti završen do sledeće grejne sezone.

Galerija slika