Info

Epidemiloška situacija u Kragujevcu ZABRINJAVAJUĆA, novooboleli uglavnom virus donose s letovanja

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Ponedeljak, 14 09 2020

Epidemiološka situacija u Kragujevcu je zabrinjavajuća, smatra republički Krizni štab. Zbog toga je gradu Kragujevcu upućena preporuka da bude u stanju povećane pažnje. Kakvi će biti dalji koraci znaće se nakon današnje sednice republičkog Kriznog štaba, kojoj će prisustvovati i gradonačelnik Nikola Dašić.

ZBUNJENI SMO: Po kojim aršinima "mere" inspekcijski organi, zašto epidemiološke mere ne važe jednako za sve?

"Činjenica je da imamo porast broja zaraženih u odnosu na broj pregledanih pacijenata. U ovom trenutku ne mogu da kažem koje će mere biti preduzete, ali gledamo da napravimo neki odnos koji će odgovarati privredi, gradu, ugostiteljima i Kragujevčanima. Zdravlje nam je na prvom mestu. Ono što je sreća je da među tim slučajevima novozaraženih, mi nemamo konkretno žarište. Uglavnom je reč o slučajevima koji su virus doneli u grad, po povratku sa letovanja", rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. 

Inače, u skladu sa preporukom republičkog Kriznog štaba 1. septembra pooštren je inspekcijski nadzor nad primenom protivepidemijskih mera u Kragujevcu. Združene ekipe sanitarne i komunalne inspekcije i milicije, uz asisteniciju Policijske uprave, svakodevno su na terenu i u proseku kontrolišu 15 objekata tokom dana i noću. Kontroliše se radno vreme, okupljanje i primena protivepidemijskih mera i izriču kazne za njihovo nepoštovanje.