Info

"Epidemiološka situacija nestabilna, nemamo jasan pad, komplikuju je povratnici iz inostranstva"

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Petak, 25 09 2020

Epidemiološka situacija na teritoriji Šumadijskog okruga i dalje je nestabilna, a dodatno se komplikuje povratkom ljudi iz inostranstva, rečeno je na sednici Saveta Šumadijskog upravnog okruga.

Na sednici je razmatran izveštaj o stanju epidemiološke situacije i preduzetim merama za sprečavanje širenja COVID 19.

Pored predsedavajuće Biljane Ilić Stošić, načelnice Šumadijskog upravnog okruga, te Ivice Momčilovića, zamenika gradonačelnika Kragujevca i predsednika svih opština Šumadije, sednici su prisustvovali Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje i Nikola Uskoković, epidemiolog.

Od početka epidemije, kada smo se prvi put susreli sa COVID 19 na teritoriji okruga , do danas ukupno je uzeto oko 26.000 uzorka, od čega je pozitivno 2543 (u trenutku održavanja sednice). Prema rečima epidemiologa, područje Šumadije je  za vreme prvog pika bilo dosta pošteđeno. Do 16. maja imali smo 68 pozitivnih u Kragujevcu, a u drugom više od 1900, što je bilo alaramantno i zbog toga je uvedena vanredna situacija.

Nakon skoka obolelih tokom juna i jula, od avgusta beležimo silazni trend sve do septembra, gde na dnevnom nivou beležimo od 3 do 16 pozitivnih osoba. Nemamo jasan pad, već na par dana dolazi do iskakanja. Pre nepunih nedelju dana, od 146 testiranih samo u Kragujevcu imali smo 10 pozitivnih. U poređenju sa statističkim podacima na teritoriji Srbije, gde se dnevno testira šest, sedam ili osam hiljada, u odnosu na 60, 70 pozitivnih u Republici, broj od 10 pozitivnih u Kragujevcu je alarmantan. Situacija se primirila, u odnosu na skok kada smo dnevno beleželi blizu 100 novozaraženih, ali je i dalje nestabilna. Na teritoriji čitavog okruga imamo sada pritisak ka kovid ambulantama, ali se ne radi o Korona virusu već o akutnim respiratornim infekcijama, što će da oteža rad zdravstvenih službi u smislu dijagnostikovanja, rekli su učesnici sastanka.

Najvažnija mera koju je preduzeo Institut za javno zdravlje u smirivanju epidemije, pored distance, zaštitne maske, lične higijene i prostora, je mera kućne izolacije. Po broju izolovanih i svakodnevnih kontrola kako pozitivnih tako, i njihovih kontakata, Kragujevac je na prvom mestu.

Jedna od preventivnih mera o kojoj je bilo reči jeste i zdravstveni nadzor nad svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji čitavog okruga. Situacija je, zaključeno je, i dalje nestabilna, ali se prati iz dana u dan i sve je spremno za blagovremenu reakciju u slučaju pogoršanja epidemiološke slike.