InfoFoto: Glas Šumadije

Evo kada počinje rekonstrukcija poklon-kuće doktorke Dese u kojoj će biti Crveni krst

Autor: InfoKG
12:00 | Ponedeljak, 03 04 2023

Rekonstrukcija poklon-kuće doktorke Desanke Milosavljević Branković, koja će biti novi objekat kragujevačkog Crvenog krsta trebalo bi da počne ovog leta, piše Glas Šumadije. Investicija je vredna oko 1,2 miliona evra, a finansira je kompanija “Old City Residence”

Nakon više od trideset godina od smrti doktorke Desanke Milosavljević Branković, njena poklon-kuća je sve bliža tome da postane novi objekat Crvenog krsta u Kragujevcu. Javni uvid u urbanistički projekat rekonstrukcije i izgradnje objekta okončan je 14. marta, dok će izgradnja objekta gde će biti novo sedište ove humanitarne organizacije početi već ovog leta.

Kompanija “Old City Residence ” će na staroj adresi otpočeti gradnju stambeno-poslovnog kompleksa od nekoliko hiljada kvadrata. Podizanje stambeno-poslovnog zdanja “Old City” u centru Kragujevca počinje tek kada se Crveni krst skući na novoj adresi. Kompanija “Old City Residence” će pomoći preseljenje Crvenog krsta, a ovaj poduhvat milionske vrednosti dobio je punu podršku Skupštine i UO Crvenog Krsta Grada Kragujevca.

Spremni smo da uložimo taj novac, ne samo iz poslovnih već i iz humanitarnih razloga. Takođe, Crveni krst će dobiti lokal od 40 kvadrata u novom rezidencijalnom kompleksu, dok će van grada biti formiran novi magacinski prostor za potrebe humanitarne organizacije. Na ovaj način postojeći oronuli montažni objekat narodne kuhinje koji je star četvrt veka, a donacija je Crvenog krsta Italije dobiće novu namenu”, izjavio je zastupnik firme “Old City Residence”.

Projekat uključuje još jedno poznato zdanje

Nevenka Bogdanović, sekretar Crvenog krsta Kragujevac, izjavila je kako će zahvaljujući dogovoru o izgradnji novog objekta sa firmom “Old City Residence”, Crveni krst uspeti da reši svoje dugogodišnje probleme nastale zbog nedovoljnog i neadekvatnog prostora.

I naši objekti u Svetozara Markovića su iz prošlog veka, neki nisu ni legalizovani, a narodna kuhinja sa restoranom se nalazi na parceli koju je kupila firma “Old City Residence”. Sa njima smo potpisali načelni sporazum o uslovima našeg preseljenja. Čekamo da stručnjaci građevinske struke izvrše valjanu procenu zemljišta na kome se naša ustanova nalazi jos od 1927. godine”, kaže Nevenka Bogdanović.

Ukoliko se utvrdi da zemljište na kome se sada nalazi Crveni krst vredi više od rekonstrukcije stare kuće i izgradnje novog objekta, investitor će tu razliku nadoknaditi.

Projekat takođe podrazumeva i potpunu revitalizaciju “Paštrmčeve” kuće u Ulici Svetozara Markovića 5. Ova kuća je još 1948. godine proglašena za kulturno dobro – spomenik kulture, status koji ima i danas. “Old City” ima u planu da obnovi kuću u balkansko-orijentalnom stilu i tako udahne novi život u jedan od sačuvanih objekata iz tog perioda. 

Prema rečima investitora plan je da “Paštrmčeva” kuća nakon potpune rekonstrukcije ima javnu namenu – kao muzej, galerija, prostor za održavanje književnih večeri, itd., kako bi svi Kragujevčani imali priliku da osete duh tog vremena.

Rekonstrukcija starog objekta

Premeštanje Crvenog krsta na drugu lokaciju uključuje rekonstrukciju starog objekta koji je pripadao doktorki Desanki Milosavljević Branković. Projekat podrazumeva i izgradnju višenamenske zgrade u kojoj će se, pored kancelarijskog prostora, nalaziti i narodna kuhinja prilagođena osobama sa invaliditetom. Novoizgrađeni prostor će takođe posedovati i prostor za humanitarne i socijalne aktivnosti, kao i prostor za edukaciju i rad sa volonterima.

Nakon renoviranja i dograđivanja, novi Crveni krst će se definitivno izdvajati svojom lepotom. Čitava investicija, zajedno sa rekonstrukcijom već postojeće kuće, koštaće oko 1,2 miliona evra.

Zahvaljujući donacijama i zalaganju kompanije “Old City Residence”, Crveni krst Kragujevac prvi put u istoriji dobija objekat koji će namenski biti izgrađen isključivo za potrebe organizacije i korisnika.

Posle dugog iščekivanja, ova humanitarna organizacija će dobiti sve neophodne uslove kako bi mogla da i dalje pomaže onima kojima je to najviše potrebno.

Izvor: Glas Šumadije