InfoFoto: Arhiva - Jovan Živanović/GTO Kragujevac

Evo ko će se nadmetati za Vitešku titulu “Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2021”

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Ponedeljak, 18 01 2021

Za Vitešku titulu "Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2021" u Kragujevcu nadmetaće se 33 plivača, među kojima su dve devojke. Plivanje za Krst časni, 18. po redu, održaće se sutra, na Bogojavljenje, od 12 časova na Šumaričkom jezeru u organizaciji Šumadijske eparhije i lokalne samouprave.  

Ko će biti ovogodišnji "Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije" biće poznato sutra nakon manifestacije “Plivanje za krst časni” na Šumaričkom jezeru. Za ovogodišnje nadmetanje prijavio se 101 plivač, a žrebom je izvučeno njih 33, kao i tri rezrvna plivača. Oni će do krsta morati da preplivaju 33 metra, koji simbolično predstavljaju broj godina Hristovog života.

Od 33 plivača koji će se nadmetati za ovu Vitešku titulu osmoro je maloletnika, koji učestvuju na ovoj manifestaciji uz saglasnost roditelja, a među njima su i dve devojke. Najmlađa učesnica ima 12 godina, a najstariji 47.  

Učesnici su Lazar Maksimović, Damjan Janićijević, Stefan Luković, Dušan Đurić, Ognjen Jakovljević, Aleksandar Dejanović, Slobodan Stošić, Pavle Tomić, Petar Živaljević, Stanislav Pantović, Emilija Jakovljević, Mihajlo Sarić, Vladimir Galjak, Nikolaj Marković, Nemanja Ćosić, Damjan Lešnjak, Vladimir Ristić, Aleksandar Vukomanović, Filip Milivojević, Aleksandar Kuzmanović, Ognjen Dončić, Dušan Živanić, Marko Stepanović, Miloš Terzić, Slobodan Jovčić, Aleksa Maksimović, Miloš Glišić, Dušan Stamenović, Đorđe Jovičić, Saška Ivković, Nemanja Radovanović, Dušan Spasojević i Milan Đaković. Rezervni plivači su Mladen Dončić, Bojan Mihailović i Ilija Ivanović. 

Plivanju za Krst časni prethodniće liturgija u harmu Svete Petke u Kragujevcu. Nakon plivanja, pobedniku će biti uručena Viteška titula “Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije“, a ostalim učesnicima prigodni pokloni. Inače, Plivanje za krst časni u Kragujevcu se organizuje od 2004. godine.  

Manifestaciju organizuju Šumadijska eparhija i lokalna samouprava, uz podršku ovdašnje Gradske turističke organizacije i Sportskog privrednog društva “Radnički”.