InfoFoto: Ilustracija

Evo ko je sve u igri za poziciju pomoćnika gradonačelnika

Autor: Branko Vukašinović
18:00 | Četvrtak, 27 08 2020

Još uvek nije poznato ko će sve obavljati funkciju pomoćnika gradonačelnika Kragujevca, a to je za InfoKG potvrdio i sam prvi čovek grada Nikola Dašić. U javnosti se spekuliše o mnogim imenima, kao što su Boris Kovačević Šuma, Mirko Čikiriz, Aleksandar Milošević, Zoran Rajović i Stefan Jovanović. Međutim, Dašić nije želeo da komentariše ove spekulacije i najavio je da će vrlo brzo saopštiti kompletan spisak njegovih pomoćnika.  

Nakon konstituisanja nove vlasti u Kragujevcu, ostalo je nejasno ko će sve obavljati funkciju pomoćnika gradonačelnika Nikole Dašića. U javnosti se od kraja prošle nedelje spekuliše kome bi te funkcije mogle biti dodeljene, ali zvaničnih informacija još uvek nema. Uglavnom, ono što je sigurno jeste da na toj funkciji mesta ima za pet osoba. 

Naime, od sedam lista koje su prešle cenzus na nedavno održanim lokalnim izborima, pet su ušle u vlast. Na sednici Skupštine grada, koja je održana u ponedeljak dodeljene su funkcije uglavnom svim političkim organizacijama koje čine skupštinsku većinu, osim Pokretu obnove Kraljevine Srbije, Građanskom pokretu “Kragujevačka priča i tolerancija” i odbornicima koji su nakon izbora istupili iz Zajedno za Šumadiju.  

U javnosti se spekulište da će pomoćnici gradonačelnika biti Boris Kovačević Šuma iz Građanskog pokreta “Kragujevačka priča i tolerancija”, kao predstavnik manjinske liste, Mirko Čikiriz iz Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Aleksandar Milošević iz Srpske napredne stranke, koji je bio šef kabineta bivšeg gradonačelnika Radomira Nikolića, zatim Zoran Rajović iz Socijaldemokratske partije Srbije, koji je bio na toj funkciji i Stefan Jovanović iz Jedinstvene Srbije. 

Naime, navodno će Kovačević biti pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju, Čikiriz za verske zajednice, Milošević za saradnju sa Vladom, Rajović za nadzor nad investicijama u vanprivrednim delatnostima, a Jovnović za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi. 

Shodno ovome, to znači da su odbornici koji su nakon lokalnih izbora istupili iz Zajedno za Šumadiju ostali kratkih rukava, bar što se tiče funkcija u izvršnoj vlasti.  

Kontaktirali smo gradonačelnika Kragujevca Nikolu Dašića, kako bismo proverili ove spekulacije. Međutim, on nije želeo da ih komentariše i najavio je da će vrlo brzo saopštiti kompletan spisak njegovih pomoćnika.  

Da li to znači da će biti nekih izmena u odnosnu na informacije koje su isplivale u javnost ili će pak lista pomoćnika gradonačelnika biti ovakva, ostaje da vidimo.