InfoFoto: Ilustracija

Evo koliko je Kragujevčana otkazalo venčanje zbog Korone

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Ponedeljak, 17 08 2020

Zbog pandemije Korona virusa mnogi parovi su otkazali venčanja, a u Kragujevcu je od početka ove godine to učinilo njih 378, potvrdili su za InfoKG u Gradskoj upravi. Ipak, bilo je i onih koji su se i pored novonastale situacije odlučili da stanu na ludi kamen, a to je od 15. marta, kada je uvedeno vanredno stanje u zemlji, do danas u Kragujevcu učinilo 164 para. Kada je reč o razvodima u pomenutom periodu bilo ih je 80. 

Virus COVID-19 je i mnogim parovima poremetio planove, pa su zbog proglašenja pandemije i uvođenja vanrednog stanja, morali da otkazuju venčanja. Zbog toga je i smanjen broj sklopljenih brakova na teritoriji grada Kraguejvca u odnosnu na prošlu godinu, ali i broj razvoda. To potvrđuju podaci iz Gradske uprave.  

U Kragujevcu je od početka ove godine bilo zakazano 529 venčanja, ali je od tog broja otkazano 378 i to najveći broj njih od proglašenja vanredne situacije zbog virusa COVID-19 do danas. To znači da je do sada sklopljen 251 brak u Kragujevcu. Inače, od 15. marta, kada je uvedeno vanredno stanje, pa sve do danas, na ludi kamen je stalo 164 para.  

Mladenci su venčanja otkazivali zbog nemogućnosti da sa dragim ljudima, odnosno porodicom i prijateljima, proslave zavetovanje na večnu ljubav, jer zbog propisanih mera i zabrane okupljanja ili ograničavanja broja ljudi na javnom mestu, nisu mogli da organizuju svadbu. Ipak, bilo je i onih koji su se na taj korak odlučili, pa su venčanje obeležili u krugu najbiližih.

Zbog pandemije virusa COVID-19 venčanja se u Kragujevcu održavaju samo u Svečanom salonu Gradske uprave, uz poštovanje svih mera koje su propisali Krizni štab i Vlada Republike Srbije i nema izlazaka na teren. Kod nas na venčanju može biti samo pet osoba, tačnije matičar, mladenci i dva svedoka”, izjavila je za InfoKG matičar Tanja Vuković Živanović. 

Prema njenim rečima, od početka 2020. u Kragujevcu je povećan broj upisa brakova iz inostranstva, a zabeležno 40 takvih slučajeva. 

“Reč je o Kragujevčanima koji su sklopili brak u inostranstvu, pa su došli kod nas da se upišu u knjigu venčanih. Cifra od 40 takvih parova je velika u odnosnu na prethodne godine”, rekla je Tanja Vuković Živanović. 

Tokom pandemije Korona virusa bilo je i razvoda, ali je u odnosnu na prethodnu godinu i taj broj u Kragujevcu smanjen, kao što je slučaj i sa venčanjima. Od početka 2020. do danas ukupno je zabeležno 80 sprovedenih presuda o razvodu brakova.