InfoFoto: Printscreen - RTK

Evo šta će ugostitelji morati da promene do kraja godine zbog odluke SG

Autor: Branko Vukašinović
12:30 | Petak, 26 03 2021

U cilju zaštite životne sredine i kvaliteta vazduha odlukom Skupštine grada u ugostiteljskim objektima se ukida mogućnost pripreme hrane na čvrsta goriva (drva, ugalj, ćumur), već samo korišćenjem obnovljivih izvora energije. Ugostitelji imaju do kraja godine da se usklade sa ovom novom odlukom. Takođe, predviđena je i bolja regulacija korišćenja filtera na sistemima ventilacije u ugostiteljskim objektima. 

Nakon žalbi velikog broja građana na zagađenje vazduha i širenje neprijatnih mirisa od strane pojedinih kafića i restorana, Skupština grada je donela odluku o posebnim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata na teritoriji grada.     

Odlukom je predviđeno da su ugostiteljski objekti u obavezi da koriste uređaje na električnu energiju, prirodni gas ili obnovljive izvore energije za pripremanje hrane, a ne čvrsta goriva (ugalj, ćumur, drva).  

Pored toga, ovom odlukom predviđena je i bolja regulacija korišćenja filtera na sistemima ventilacije u ugostiteljskim objektima.

Ugostiteljima je dat rok da se usklade sa ovom odlukom do kraja godine. Naglašeno je i da će inspekcija obavljati nadzor poštovanja ove odluke.