InfoFoto: JKP Šumadija

Evo zbog čega još uvek NIJE OTVORENA ekološka PARKING GARAŽA (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Petak, 06 11 2020

Korona virus, ispravljanje sitnijih zamerki, izgradnja kišne kanalizacije i pristupnih saobraćajnica, samo su neki od razloga zbog čega još uvek nije otvorena prva ekološka parking garaža u Kragujevcu, iako je prvobitno najavljeno da će se to dogoditi krajem avgusta ili početkom septembra. To je za InfoKG izjavio Nemanja Dimitrijević, direktor Javnog komunalnog preduzeća “Šumadija”, koje je finansiralo radove sa oko 360 miliona dinara. Najavljuje i da će garaža biti otvorena tokom ovog meseca.    

Prilikom svečanog početka izgradnje prve ekološke parking garaže u Kragujevcu, u ulici Kneza Miloša, odnosno iza “Srca”, krajem oktobra 2019., najavljeno je da će radovi biti okončani najkasnije do kraja avgusta ove godine, pa je u međuvremenu saopšteno da će se to ipak dogoditi početkom septembra, kada je trebalo da ova garaža počne sa radom. S obzirom na to da je rok probijen, kontaktirali smo Javno komunalno preduzeće “Šumadija” kako bismo saznali zbog čega još uvek garaža nije otvorena i kada će se to dogoditi.   

Parking garaža još uvek nije otvorena zbog celokupne situacije nastale usled pandemije Korona virusa. Pored toga, radovi su od strane izvođača u potpunosti izvedeni, ali prilikom pregleda objekta imali smo sitnije zamerke, koje smo naložili da se otklone. Upored sa tim smo radili kišnu kanalizaciju, pristupne saobraćajnice i protivpožarni put, a svoj deo posla su u tom period odradili i Telekom i EPS. Svi ti stiniji radovi biće okončani narednih dana i potom ćemo podneti zahtev za upotrebnu dozvolu”, izjavio je za InfoKG direktor JKP “Šumadija”, Nemanja Dimitrijević. 

U JKP “Šumadija” očekuju da će prva ekološka javna parking garaža u Kragujevcu biti otvorena tokom ovog meseca. 

Inače, ova parking garaža je višespratna, odnosno sastoji se od suterena, prizmelja i pet spratova sa oko 200 parking mesta. Objekat je izgrađen po ekološkim standardima, tačnije snabdevaće se električnom energijom putem solarnih panela, koji se nalaze na krovu zgrade, postavljeni su aparati za punjenje elektiričnih automobile, a ima i uređenu zelenu površinu.

Izvođač radova je konzorcijum firmi “Štrabag”, a finansiralo ih je Javno komunalno preduzeće “Šumadija” sa oko 360 miliona dinara iz sredstava dugoročnog kredita. 

Podsetimo i da je prilikom svečanog početka izgradnje ekološke parking garaže krajem oktobra prošle godine najavljeno da je u planu da u Kragujevcu budu izgrađene još tri javne garaže, slične ovoj, i to kod Zastavinog solitera, iza zgrade Gradske uprave i u blizini Trga Narodnog fronta. Ostaje da vidimo da li će i ti planovi biti realizovani.

Galerija slika