Info

Evropska letnja škola arhitekture prvi put u Kragujevcu i Srbiji (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Utorak, 03 08 2021

U Kragujevcu je počela dvonedeljna letnja škola arhitekture, koju organizuje EASA – Evropska organizacija studenata arhitekture. Reč je o programu koji od 1981. godine na letnjim radionicama, predavanjima i performansima okuplja studente arhitekture iz više od 200 univerziteta širom Evrope i svake godine se održava u drugoj državi, a ovoga puta prvi put u Srbiji.

Kroz Javni konkurs za sufinansiranje i finansiranje projekata i programa u oblasti kulture, letnju škole arhitekture EASA Reality podržao je grad Kragujevac.

Program okuplja oko 150 mladih.

Studenti iz Italije, Poljske , Nemačke, Rusije, Irske, Engleske, Letonije, Lihtenštajna, Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja, radionice i predavanja imaće u Srednjoj stručnoj školi gde će živeti i stvarati zajedno na temu definisanu lokacijom kroz „Stvarnost“ kojom će se rukovoditi.

Projekat spaja mlade na međunarodnom planu, ali i promoviše Kragujevac i našu zemlju. Prepoznavanje uticaja Univerziteta u Kragujevcu, kulturne inicijative i akcije na lokalnom novou, decentralizacija kulture, parametri su kojima se EASA vodila prilikom izbora Kragujevca za održavanje letnje škole arhitekture. 

- Prvi put smo u Srbiji, a ideja letnje škole je, gde god da je – vršnjačka edukacija, jer smatramo da svi imaju nešto da ponude i da postoji znanje koje uvek može da se prenese. Ovde studenti uče da budu edukatori, ali i da osete kako se živi u zajednici. Ove godine u Kragujevcu tema je „Stvarnost“ a ovaj grad smo izabrali sa željom da se borimo protiv kulturne centralizacije ali i zbog toga što postoje mnogobrojne akcije na lokalnom nivou kojima se i lokalna samouprava i organizacije bore za ovaj grad i nastoje da ga ojačaju kao kulturni centar. Nadamo se da će tokom ove dve nedelje Kragujevčani osetiti naše prisustvo i da će možda, s obzirom na to da se neće sve odigravati na prostoru u kojem smo smešteni, učestvovati u nekoj od naših radionica, rekla je Tamara Nešić iz EASA Srbija.

Galerija slika